Ruotsi jahtaa sataa uutta ruokayritystä vuoden aikana

Ruotsin maatalousvirasto on ottanut yhdessä julkkisruokablogisti Pär Bergkvistin kanssa tavoitteeksi perustaa sata uutta ruoka-alan yritystä vuoden aikana. Uudeksi ruokamaaksi itseään profiloiva Ruotsi katsoo, että maahan tarvitaan lisää pieniä ruokayrityksiä tasapainottamaan suurten vaikutusta.

Yhteinen Team företagande, yritysjoukkue, tuo esiin hyötyjä ja iloja maalla asumisessa ja yritystoiminnassa. Maaseudun ruokayrityksillä on käden ulottuvilla korkealaatuisia raaka-aineita, joita saadaan laitumilta, puolukkametsistä ja kalaisista järvistä. Projektille on maaseuturahaston rahoitus marraskuusta 2010 vuodeksi eteenpäin.

Puhetta ja intohimoa

Bergkvist on aiemmin haarukan ja veitsen kanssa kiertänyt yli sata Michelin-tähteä ja sata kouluruoka-ateriaa vuodessa länsinaapurissa paljon julkisuutta saaneissa tv-ohjelmissa. Hän johtaa viestintätoimistoa nimeltä Hilanders Kitchen.

– Meidän on Ruotsissa puhuttava enemmän ruuasta, niin kotona keittiön pöydässä kuin koulussa, työpaikalla, vanhainkodissa ja vallan käytävillä, sanoo Bergkvist.

Hänen mielestään ruotsalaiset ovat viime aikoina menettäneet osan ruokailostaan ja intohimostaan ruokaan. Sen sijaan heistä on tullut skeptisiä lisäaineiden E-koodien jahtaajia. Hän aikoo johtaa maanmiehissään sitä uteliaisuutta ja aloiterikkautta, jota tarvitaan Ruotsin muovaamisessa yhdeksi Euroopan johtavaksi ruokamaaksi. (Ruokatieto)