Lepaan 100-vuotisjuhlilla huoli tulevaisuudesta

Lepaan puutarhaopetuksen 100-vuotisjuhlaa vietettiin tänään samalla kun Lepaa 10 –puutarhanäyttely avattiin. Hämeen ammattikorkeakoulun koulutusohjelmajohtaja Kaarina Hänninen kertoi puutarhaopetuksen alkaneen, kun Carl Fredrik Packalén testamenttasi Lepaan kartanon valtiolle sillä ehdolla, että sinne on perustettava joko maatalous- tai puutarhaoppilaitos.

Nykyisin Lepaalla Hämeen ammattikorkeakoulu valmistaa hortonomeja (AMK) ja Hämeen Ammatti-instituutti kouluttaa puutarhureita. HAMKin rehtori Veijo Hintsanen oli huolestunut opetusministeriön palautteesta.

– HAMKin osalta toiminnot pitäisikeskittää Hämeenlinnaan, mutta sen lisäksi voisi olla yksi luonnonvara-alan yksikkö jossakin muualla. Tämä merkitsisi luonnonvara-alan yksiköiden radikaalia karsimista..

Juhlapuheen pitänyt maa- ja metsätalousministeri Sirkka-Liisa Anttila kertoi ammatillisen koulutuksen olevan murroksessa. Opetus- ja kulttuuriministeriössä valmistellaan ammattikorkeakoulutuksen rakenteellista kehittämistä karsimalla 25 ammattikorkeakoulusta seitsemän pois.

– Hämeen ammattikorkeakoulussa on kolme kertaa enemmän oppilaita kuin ministeriön kaavailema minimiraja. Ei ole järkevää viedä Mustialaa, Evoa ja Lepaata yhteen kampukseen. Opetuksen sisältöä tulee toki kehittää, totesi Anttila ja hän ehdotti tiiviimpää yhteistyötä maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskuksen MTT:n kanssa.

Anttila sanoi omana näkemyksenään, että 20 vuoden kuluttua maailmassa on huutava pula ruoasta ja luonnonvaroista, kun väestö lisääntyy 81 miljoonaa joka vuosi ja ilmastonmuutoksen myötä aavikoituminen lisääntyy.

– FAO:n mukaan vuonna 2050 tulisi ruokaa tuottaa 70 prosenttia nykyistä enemmän.

– Koulutuksella on uudet haasteet vastata ilmastonmuutokseen ja bioenergian tarpeeseen. Hämeessä tulevaisuus rakentuu vahvojen luonnonvarojen varaan, joten lyhytnäköisiä ratkaisuja koulujen yhdistämiseksi ei tule tehdä.

– Lepaan puutarhaopetuksen tulevaisuudesta kannetaan yhdessä huolta, painotti ministeri Anttila ja totesi, että ensi kevään hallitusohjelma on ratkaiseva vaihe Lepaan tulevaisuudessa.

Puutarhaneuvos Jarmo Suominen sanoi tervehdyksessään juhlivalle Lepaalle, että puutarha-ala on vankasti Lepaan tukena.