Pelisäännöt gm-vapaille elintarvikkeille

Elintarvikeyritykset ja valvontaviranomaiset ovat saaneet Eviralta ohjeen vapaaehtoisen ”tuotettu ilman geenitekniikkaa” -merkinnän käytölle elintarvikkeissa ja rehuissa. Gm-vapaa-merkintää ei sallita lainkaan ruuissa, jotka eivät tällä hetkellä edes voi sisältää muuntogeenisiä ainesosia, kuten porkkana, kauraryynit tai mustikkahillo.

Elintarvikkeisiin, jotka voivat sisältää muuntogeenisiä ainesosia, kuten soijaa tai maissia, yritys voi käyttää gm-vapaa-merkintää vain, jos tuote ei sisällä yhtään muuntogeenisiä ainesosia. Merkintä katsotaan harhaanjohtavaksi, jos tuotteessa on pienikin määrä gm-ainesta.

Eläimistä saadussa ruuassa gm-vapaa-merkintä edellyttää, ettei eläintä ole missään vaiheessa ruokittu muuntogeenisellä rehulla. Ehto koskee esimerkiksi lihaa, maitoa, kananmunia ja viljeltyä kalaa.

Muuntogeenittömän ruuan merkitseminen on siis vapaaehtoista, mutta jos elintarvike sisältää muuntogeenistä ainesta, se on lainsäädännön mukaan merkittävä tuotepakkaukseen. Merkintää ei edellytetä, jos muuntogeenisen aineksen esiintyminen on satunnaista tai teknisesti mahdotonta välttää ja sen pitoisuus jää alle 0,9 prosentin.

Puutarha-Sanomat lehden numerossa 3/2010 on kerrottu ¤Amflora¤-lajiketta olevan GMO-perunan kenttäkokeiden alkamisesta Perunantutkimuslaitoksella Lammilla.

Lue juttu digitaalisesta näköispainoksesta Klikkaa Puutarha-Sanomat nro 3/2010