Kasvisruoka jo viidettä kertaa Vuoden Tähtituote -finaalissa

Kuopiolainen ruokatalo Kasvis Galleria on tänä vuonna viidettä kertaa Vuoden Tähtituote -finaalissa. Kilpailutuotteena on kasvismureke, joka on suunniteltu suurkeittiöiden käyttöön. Aiemmista osallistumisista on poikinut jo neljä perättäistä sarja -voittoa eli yritys kuuluu kilpailun historian parhaiten menestyneisiin firmoihin.

Kasvis Gallerian johtaja Tarja Peltolan mielestä kasvisruokaa valmistavan yrityksen voittopolku on yksi merkki siitä, että suomalaisten asenteet kasvisruokaa kohtaan ovat muuttuneet. Kasvisruoka ei ole enää vain kotona kokkaavien kasvissyöjien herkkua, vaan sitä valmistetaan ja syödään myös suurkeittiöissä.

– Suomalaisten ruokavalio on muuttumassa niin, että lautasella on yhä enemmän kasviksia, ja liha saatetaan jopa jättää joltain aterialta kokonaan pois. Ruoasta halutaan kevyempää, ja omilla valinnoilla halutaan vaikuttaa esimerkiksi ympäristöasioihin. Kouluissakin on ollut kasvisruokapäiviä jo vuosia, vaikka niistä onkin ryhdytty puhumaan sillä nimellä vasta hiljattain, Peltola toteaa.

Mielikuvat siitä, että kasvisateria olisi pelkkää salaattia tai vetistä porkkanaa, ovat väistymässä. Peltola arvelee, että kasvisruoan makua ja ravintoarvoja epäilevät ihmiset eivät ole saaneet riittävästi syödä hyvin valmistettua, maukasta kasvisruokaa. Monet ihmiset saattavat myös unohtaa, että erilaiset kasvisruokavalmisteet sopivat hyvin myös sekaravinnonsyöjille.

– Kasviksilla saa ruokavalioon monipuolisuutta ja vaihtelua, eikä niiden syöminen tarkoita sitä, että vastapainoksi pitäisi jättää lautaselta lihaa pois. En ymmärrä, miksi kasvisruoka ja liha pitäisi karsinoida niin tiukasti erikseen.

Kilpailutuote vastaa kysyntään

Menestyksekkään kasvismurekkeen kehittäminen on lähtenyt nimenomaan kuluttajan tarpeesta. Asiakas kaipasi lihamureketta vastaavaa kasvistuotetta, ja vastaukseksi Kasvis Gallerian tuotekehittelijä Nita Kauppinen suunnitteli muun muassa porkkanaa, perunaa, papua ja sipulia sisältävän kasvismurekkeen.

– Meillä on koko tuotantoketju suunnittelijasta lähtien ollut mukana tuotteen kehittelyssä. Vuoden Tähtituote –kilpailun tuomaristo on perustellut kasvismurekkeen finaalipaikkaa muun muassa kauniilla värillä sekä hyvällä maulla. Kasvisruoan kohdalla ongelmana on yleensä riittävä proteiinin saaminen, mutta murekkeessa ravintoarvot ovat kohdallaan, Peltola kertoo.

Elintarviketeollisuusliiton järjestämän Tähtituote-kilpailun voitto ratkeaa toukokuun 4. päivänä, jolloin julkistetaan sekä vähittäiskauppatuotteiden että suurkeittiötuotteiden sarjan parhaat. Kymmenhenkisessä tuomaristossa on mukana muun muassa elintarvikealan, markkinoinnin ja t&k:n asiantuntemusta. Myös kuluttajien näkökulma on vahvasti mukana.

Katso juttu Kasvisgalleriasta alla olevasta linkistä

Linkki: Puutarha-Sanomat nro 2/2008: Kasvisgallerian tuotteet tukuissa