Perunavarastot hupenevat

Lokakuun puolivälissä maatilojen varastoissa oli perunaa 225 miljoonaa kiloa. Tammikuun puoleen väliin mennessä varastot olivat kuitenkin vähentyneet edellisvuotta ripeämmin, ja 15.1. maatilojen varastomäärä oli 132 miljoonaa kiloa. Loka-marraskuussa perunaa vietiin noin 25 miljoonaa kiloa. Runsaasta sadosta huolimatta Suomeen tuotiin vastaavana aikana perunaa 22 miljoonaa kiloa.

Maa- ja metsätalousministeriön tietopalvelukeskus Tiken satotilaston mukaan viimevuotinen ruoka- ja ruokateollisuusperunasato oli yhteensä 452 miljoonaa kiloa eli 69 miljoonaa kiloa edellisvuotista parempi. Suuri satomäärä johtui sekä kasvaneesta tuotantoalasta että hyvästä satotasosta.

Aktuaari Anna-Kaisa Jaakkosen mukaan syksyllä 2009 perunaa oli varastossa 225 miljoonaa kiloa eli 18 prosenttia edellisvuotista enemmän.

– Varastojen tyhjeneminen on kuitenkin ollut selvästi edellisvuotta ripeämpää, sillä tammikuun puolivälissä maatilojen ruokaperunavarastoissa oli enää 132 miljoonaa kiloa ruokaperunaa eli 6 prosenttia edellisvuoden tammikuuta enemmän.

Päätuotantoalueilla eli Pohjanmaan, Etelä-Pohjanmaan ja Pohjois-Pohjanmaan sekä Hämeen TE-keskusten alueilla oli ruoka- ja ruokateollisuusperunan varastoista 82 prosenttia.

Vienti oli Tullin tilastojen mukaan loka-marraskuussa 2009 selvästi edellisvuotista suurempaa. Loka-marraskuussa perunaa vietiin noin 25 miljoonaa kiloa, kun vuotta aikaisemmin vienti oli 16 miljoonaa kiloa. Runsaasta sadosta huolimatta Suomeen tuotiin loka-marraskuussa 2009 perunaa 22 miljoonaa kiloa. Perunaa on viety ennen kaikkea Venäjälle, ja viennin veto on jatkunut alkuvuoden aikana. Myös perunan lajittelua on tarkennettu, mikä on osaltaan vähentänyt varastoissa olevan perunan määrää.