Perunasato kasvoi 10 prosenttia

Tiken marraskuussa 2009 julkaisemiin ennakkotietoihin saatiin jo pääosa satotilaston tiedoista, ja suuria muutoksia niihin ei tullut juuri valmistuneessa lopullisessa satotilastossa. Viljasadosta on saatavissa myös historiatietoa: Findikaattori (www.findikaattori.fi) sisältää Suomen historian koko tilastoidun viljasadon vuodesta 1920 lähtien. Historiatiedot ja entistä enemmän tietoa tilastoista löytyy myös helmikuusta lähtien Tiken uudistuneesta Matilda-tietopalvelusta (www.maataloustilastot.fi).

Vuosi 2009 oli kolmas perättäinen hyvä viljavuosi. Sato saatiin korjattua hyvissä olosuhteissa ja kokonaisviljasato oli 4,3 miljardia kiloa. Vehnästä (887 miljoonaa kiloa) ja ohrasta (2 171 miljoonaa kiloa) korjattiin ennätyssuuret sadot. Kaurasato (1 115 miljoonaa kiloa) oli hyvä, mutta ruissato jäi pieneksi (42 miljoonaa kiloa).

Perunasato oli suurin vuonna 1948

Perunan hyvä hehtaarisato (28 610 kg/ha) nosti kokonaissadon 755 miljoonaan kiloon. Peruna on kuulunut tärkeimpiin tilastoitaviin peltokasveihimme sen merkittävän ravintokasviarvon takia. Tilastointihistorian suurin perunasato oli vuonna 1948, jolloin 1 950 miljoonan kilon perunasato oli suurempi kuin korjattu viljasato 1 319 miljoonaa kiloa.

Marraskuussa julkaistussa Tiken satoarviossa perunan hehtaarisato oli vielä 27 710 kg/ha ja kokonaissato 731 miljoonaan kiloa. Vuoden 2008 lopullinen sato oli 684 miljoonaa kiloa, joten kasvua vuoteen 2009 oli 10 prosenttia.

Perunan viljelyala oli lähes sama kuin viime vuonna eli 26 400 hehtaaria. Etenkin ruoka- ja ruokateollisuusperunasato kasvoi (12 %). Ruoka- ja ruokateollisuusperunan vahvaa tuotantoaluetta on Pohjanmaan seutu. Tärkkelysperunan tuotanto pysyi lähes vuoden 2008 tasolla (- 1 %). Tärkkelysperunan tuotanto on keskittynyt Satakuntaan ja Etelä-Pohjanmaalle.Kotieläintiloilla rehuviljaa käytetään yhä enemmän myös tuoreviljana: kokoviljasäilörehuna ja tuoresäilöviljana. Vuonna 2009 vilja-alastamme noin 6 % korjattiin tuoreviljana. Kokoviljasäilörehun ja tuoresäilöviljan sato oli yhteensä 347 miljoonaa kiloa, eli edellisvuodesta sato kasvoi 119 miljoonalla kilolla.

Rypsi- ja rapsisato, 140 miljoonaa kiloa, on toiseksi suurin kautta viljelyhistoriamme. Vuosi 2006 oli ennätysvuosi, jolloin sato oli 148 miljoonaa kiloa. Rypsin ja rapsin hehtaarisato on pari vuosikymmentä ollut alamaissa, mutta viime kesänä päästiin jälleen 1990-luvun alkuvuosien tasolle, kun rypsistä saatiin lähes 1 700 kiloa ja rapsista lähes 2 000 kiloa hehtaarilta.