Kivisyyden voittaja

Myllylän tilalla Iisalmessa perunan ja vihannesten viljely alkoi kaupallisessa mittakaavassa jo yli 50-vuotta sitten. Peltojen kivisyys on ollut loputtomalta tuntuva riesa, mutta nyt uudella perunanviljelytekniikalla aiotaan selättää kivisyyden kirot, todetaan Puutarha-Sanomat 30.10.2009 ilmestyvässä numerossa (9/2009).

– Tänä syksynä on ollut taitelijanurani helpoin perunannosto. Seuloille nousevien kivien ja kokkareiden määrä on vain kymmenesosa aiemmasta, kiittelee Jouni Tikkanen uutta viljelytekniikkaa.

Jouni Tikkanen hankki viime kevääksi R.Laaksonen Oy:n kautta käytettynä jykevän penkinmuodostusauran Tanskasta ja kivien erottelukoneen Englannista.

– ”Myrnäyttäjällä” muodostettiin traktorin pyörien välin levyinen penkki, joka seulottiin erottelukoneella. Kivet ja kokkareet siirtyivät poikittaiskuljettimella vaon pohjalle traktorin pyörien alle ja ne jäävät kyntösyvyyden alapuolelle.

– Istutusalustaksi muodostui 25–30 senttiä korkea ja läpeensä kuohkea peti, johon siemenperuna istutettiin kaksirivisellä kylvökoneella. Kylvökonetta piti viritellä, kun sen pyörien kohdalla olevat vaot olivat syvät.

Seulontakoneessa on isoille kiville oma säiliö, jolla ne kuljetetaan pois pellolta. Englantilainen tekniikka ei kuitenkaan mahda mitään Savon mäkimaitten isoille maakiville.

– On melkoinen jysäys, kun erottelukoneen vannas karahtaa maakiveen. Nämä pohjakivet metsästetään käymällä kaivinkoneella pellot läpi. Joka kohta pengotaan, kertoo Jouni.

Videolla perunan nosto on käynnissä Pölönmäellä, joka on 249 metriä merenpinnan yläpuolella.

Myllylän tilan perunat markkinoidaan iisalmelaisissa vähittäiskaupoissa, jotka käyttävät viljelijän nimeä perunaesittelyissä. Asiakkaat pitävät multavien mäkimaitten perunaa maukkaana ja arvostavat lähiruokaa.

Lue artikkeli digitaalisesta näköislehdestä: linkki:Puutarha-Sanomat numero 9/2009

tai tilaa Puutarha-Sanomat -lehti oikealla olevasta palkista tai asiakaspalvelustamme puh. 010 387 0380 (ark. 9-15).

Katso video tästä