” Mihin sesongit ovat hävinneet?”

Valtiovarainministeri Jyrki Katainen paljastaa oheisessa puheenvuorossa, että hänen intohimoihinsa kuuluvat ruoanlaitto ja herkuttelu.
– Erikoisuutenani ovat riistaruoat.

Kataisen Lähiruokaseminaarissa pitämä puheenvuoro on julkaistu Tukkutori-lehdessä (nro 6/2009).

Katainen korostaa, että ruokakeskustelu on menossa erinomaiseen suuntaan.
– Hukkasimme usean vuosikymmen toisarvoiseen ruokakeskusteluun. Keskustelimme siitä, kuka tuottaa, pitääkö tuottaa Suomessa ja pitääkö sitä tukea suomalaisten toimesta vai ei. Se on sinänsä tärkeä teema.

– Keskustelu osoitti, että me suomalaiset emme ole aidosti olleet kiinnostuneet ruokakulttuurista ja ruoasta, vaan siitä prosessista.

Katainen ottaa Lähiruokaseminaarin avauksessaan lempiteemansa vielä esille.
– Suomalaisen ruokakulttuurin puutteena ovat kausiluontoiset elintarvikkeet. Miksi sesonkiruoka on tänä päivänä vain herrojen herkku, kun aiemmin kausi tuotti itsestään ruokaa pöytään?

– Miettikääpä, mitä kausiruokaa on: minun mieleen tulevat uudet perunat ja mansikat. Esimerkiksi matikkasoppaa – jota lapsena syötiin – saa nyt vain kaikkein kalleimmista helsinkiläisistä ravintoloista.

– Juureksista ei ole tullut sesonkituotteita, koska ei mielletä, että uuden sadon juureksissa olisi jotain hienoa. Luomusonnin T-luupihviä ei saa Kuopion kauppahallista. Mitenkä kausivaihtelut näkyvät kouluruoassa ja työpaikoilla?

– Mikä tässä on? Eihän tämä ole normaalia, parahtaa Katainen ja ihmettelee, miksi perusasioista on tehty niin vaikeita.

Katso video tästä