Novarbolla hallitaan kasvihuoneen ilmastoa

Biolan Oy:n kehittämä Novarbo-jäähdytysjärjestämä oli esillä Lepaa 2009 päivillä viime elokuussa. Anssi Jalava esittelee oheisessa videossa kasvihuoneen ilmaston hallintasysteemiä. Se avaa aivan uuden mahdollisuuden pitää kasvihuoneen tuuletusluukut suljettuina.

Jalavan mukaan uudella Novarbo-järjestelmällä auringon ja valaistuksen tuoma ylimääräinen lämpö sekä ilmankosteus voidaan sitoa pisaraverhoon ja kuljettaa veden mukana ulos kasvihuoneesta.

– Suljettu kasvihuone suojaa sisällä olevia kasveja ulkoisilta kasvitaudeilta ja tuholaisilta sekä mahdollistaa tehokkaamman kasvinsuojelun.

– Koska tuuletusluukkuja ei tarvitse avata, saavutetaan korkeammalla hiilidioksidipitoisuudella ja lisävalojen tehokkaammalla käytöllä suuria etuja. Lisäksi Novarbo-järjestelmän tuoma lämpötilan säätömahdollisuus on etenkin kukilla merkittävä etu sadon ajoituksessa, painottaa Jalava.

Tutkimuslaitosten sekä ammattiviljelijöiden tuotantomittakaavan kokeissa mitattu sadonlisäys, kasvista riippuen, on ollut 10–40 %. Novarbo on kasvihuoneen jäähdytysjärjestelmä, josta on jätetty 2 kansainvälistä patenttihakemusta.

Novarbo-systeemiä on esitelty Puutarha-Sanomien numerossa 7/2007 ja Novarboa käyttävän Mikko Härkälän haastattelu on numerossa 6/2009. Voit tilata lehden asiakaspalvelustamme puh. 010 378 0880 (arkisin 9-15) tai…

voit lukea jutut Puutarha-Sanomat -lehden digitaalisista näköisversioista www.lehtiluukku.fi -palvelussa, tässä linkki:

Puutarha-Sanomat 7/2007

Puutarha-Sanomat 6/2009

Katso video tästä