Oma PIHAsta saa turvallista sienitietoutta

Sanomalehdissä on ollut hälyttävän asiantuntematonta informaatiota sienistä. Jopa Helsingin Sanomissa oli vaarallisimman sienen kuva väärällä tekstillä. Sienimyrkytyksiä on raportoitukin poikkeuksellisen runsaasti.

Oma PIHAn tuoreessa numerossa (5/2009) on biologi Ulla Salon artikkeli ”Sieniretkellä omalla pihalla”. Pihoilla on nyt runsaasti sieniä ja sienilajisto on monipuolinen. Lehdessä on esitelty kolmisenkymmentä sientä loistavin värikuvin.

Ulla Salo sanoo, että tänä syksynä sienistä kertovat lehtijutut ovat olleet huolestuttavia.

– Virheelliset termit teettävät ammattilaisille runsaasti työtä.

– Jutuissa sienet ovat voineet saada varren, hatun, juuret, tulpan ja vielä madotkin. Sienissä ei ole koskaan matoja vaan toukkia, korjaa Salo.

– Sienillä on oma terminologia, joka on syytä hallita. Niillä on jalka, lakki, sienijuuri, rengas, tuppi, malto, itiöpöly ja niin edelleen.

– Myös sienten nimistö on osoittautunut kovin kimurantiksi tänä syksynä. Kantarelliinmahdutetaan kaksi t.tä. Sienten nimissä sanojen osat kirjoitetaan erikseen, vaikkane pitäisi kirjoittaa yhteen: punakärpässieni, valkokärpässieni ja ukonsieni.

– Monissa lähteissä mainitaan sieniä, joita meillä ei edes ole kuten kehräsieni, isoukonsieni ja metsäherkkusieni. Valkokärpässientä olisi parempi verratakuusiherkkusieneen eikä peltoherkkusieneen kasvupaikkojen takia, opastaa Salo.

Salon mukaan sienten kasvupaikat ovat usein ”mutu”-tietoa, vaikka Suomen ympäristökeskuksesta sähköisenäkin saatavissa oleva ”Helttasienten ja tattien ekologia, levinneisyys ja uhanalaisuus” -kirja antaisi aina selkeän kasvupaikan jokaiselle kirjan lajeista.

Voit ostaa Oma PIHAn numero 5/2009 Lehtipisteestä tai tilata lehden asiakaspalvelustamme puh. 010 387 0880 (arkisin klo 9–15).