Kurkkudirektiivi poistuu – alkuperän ilmoittaminen laajenee

Valtaosalta hedelmiä ja kasviksia poistuvaterityisvaatimukset heinäkuun alussa. Kurkku on yksi niistätuotteista, joihin Euroopan komission uusi asetusmuutos vaikuttaa.Edelleen kurkun tulee täyttää tietyt vaatimukset, jos siitähalutaan ilmoittaa laatuluokka, kertoo ylitarkastaja Beata Meinander Evirasta.

Meinander katsoo, että olemassa oleva tilanne ei kuluttajan kannalta juuri muutu.- Tähänkin saakka on saanut pitää käyriä kurkkuja kaupan, mutta kukaan ei ole halunnut myydä kakkosluokkaa. Tuskin jatkossakaan käyriä kurkkuja tulee tarjolle, ellei niitä käytetä markkinointitemppuna.

– Koska vihanneskauppaa käydään maailmanlaajuisesti ilman, ettäostaja näkee tuotetta ennen ostopäätöksen tekoa, on sovittuyhteiset säännöt siitä, millaisia ominaisuuksia tietyn laatuluokantuotteella on. Erityisnormit on siis keino helpottaa ja yhtenäistääkaupankäyntiä, toteaa Meinander.

Erityisvaatimukset koskevat lähinnä tuotteen ulkoista laatua.Vaatimukset jäävät voimaan kymmenelle tuotteelle, joilla maailmallakäydään eniten kauppaa. Jatkossa mansikka, persikka ja nektariini,omenat, kiivi, päärynät, sitrukset, viinirypäleet, tomaatti,paprika ja salaatit tulee laatuluokitella ennen markkinoille pääsyä ja niiden tulee vastatailmoitettua laatuluokkaa, kertoo Meinander ja lisää, että laatuluokituksen vaatimus ei kuitenkaan koske ruukkusalaatteja.

– Laatuluokiteltavien tuotteiden tulee täyttää niille asetut erityiset vaatimukset, jotka koskevat lajiketta, muotoa, kokoa,ulkonäköä ja muita sovittuja ominaisuuksia.

Myös porkkanalta ja kaalilta luokittelupakko poistuu

Euroopan komission asetus 1221/2008 tulee voimaan 1.7.2009.Asetusmuutoksen myötä poistuu usealta tuotteelta erityisvaatimus kuten kurkulta, porkkanalta, sipulilta, kaaleilta ja jatkossa niitä koskevat ainoastaan yleisvaatimukset.

Yleisvaatimukset tulevat koskemaan kaikkia hedelmiä javihanneksia – myös muun muassa kiinankaalia ja punajuurta – joitaEU -säädökset eivät ole aiemmin koskeneet. Yleisvaatimus edellyttäätuotteelta lähinnä sitä, että se on ihmisravinnoksi kelpaava eli seei ole homeessa tai mätä.

Alkuperämaasta ilmoitus myös irtotuotteisiin

Lukuun ottamatta edellä mainittuja kymmentä tuotetta, voidaankaikki muut hedelmät ja vihannekset tuoda markkinoille ilmanlaatuluokittelua. Jos tuotteet kuitenkin edelleen halutaanlaatuluokitella kaupankäynnin helpottamiseksi, tuleelaatuluokittelussa noudattaa YK:n standardeja. Käyrää kurkkua eisiten jatkossakaan voi myydä laatuluokka I:n merkinnällä.

Pakollista on aina ilmoittaa kaikista tuotteista tuotanto- taiviljelymaa selkeästi maan nimellä itse pakkauksessa taiirtotuotteissa myyntikyltissä, joka on välittömästi myyntipaikanläheisyydessä.

– Alkuperän ilmoittamisen laajeneminen kaikkiin tuotteisiin on suurempi uutinen kuin kurkkujen luokittelupakon poistuminen, toteaa Meinander.

Linkki YK:n hedelmä- ja vihannesstandardeihin:http://www.unece.org/trade/agr/standard/fresh/FFV-Standards.htm