Kasvis Galleria palkitaan Ny Nordisk Mat –kunniadiplomilla

Kuopiolainen Kasvis Galleria voitti Ny Nordisk Mat -palkinnon. Pohjoismaisen ministerineuvoston palkinto luovutetaan perheyrityksen edustajille 4. marraskuuta Tukholmassa.

Pohjoismaisen ruokakulttuurin vahvistamiseen pyrkivä Ny nordisk mat -hanke palkitsee vuosittain toimijoita, jotka ovat työskennelleet Uuden pohjoisen keittiön hengessä. Kilpailussa oli mukana edustaja jokaisesta Pohjoismaasta. Osallistujien joukossa oli ravintoloita, oppilaitos ja tuotantolaitos.

”Jos emme saa voittoa Suomeen nyt, se ei onnistu ikinä”

Kasvis Galleria on onnistunut yhdistämään tämän päivän megatrendit maukkauden, terveellisyyden, helppokäyttöisyyden ja mukavuuden kilpailukykyisellä ja tuoreella tavalla, totesi voittajaa ensimmäisenä onnitellut ministeri Sirkka-Liisa Anttila.

– Tällaisia yrittäjiä Suomi tarvitsee, olemme teistä ylpeitä, Anttila riemuitsi.

Hallituksen ruokaohjelman pääsihteeri Marja Innanen, joka oli mukana laatimassa Suomen ehdotusta, tunnusti ajatelleensa, että ellei voitto tule Suomeen nyt, se ei onnistu ikinä. Niin hyvin Kasvis Gallerian liikeidea ja toiminta täyttivät palkittavalle yritykselle asetetut kriteerit.

– Nostaako ulkopuolelta tuleva arvostus vihdoin suomalaisen ruuan arvostusta myös kotimaassa?, pohdiskeli Innanen.

Suomalaisen elintarviketuotannon innovatiivisuuden kärkeä

Muun muassa Tähtituote-kilpailussa kolmena vuonna palkittu Kasvis Galleria panostaa tuotekehitykseen. Toimitusjohtaja Tarja Peltola totesi, että ennen palkintoja on tarvittu paljon intohimoista työtä.

– Etenemme maku edellä. Suomalainen juures on maullisesti syvää ja hyvää, ja meidän pitää onnistua säilyttämään maku, väri ja ravintoarvo tuotteissamme. Haasteellisin tuotteemme on kasvisleikkele. Teimme viisi vuotta tuotekehitystyötä ennen kuin se oli valmis markkinoille.

Myös ruokalähettiläs Kim Palhus kannusti yrittäjiä:

– Tuotekehittelyyn kannattaa satsata. Te olette siinä onnistuneet, pysykää tällä tiellä.

Yrityksen toimintaa on Tarja Peltolan mukaan alusta lähtien ohjannut kysyntä. Nykyisin yritys pysyy kärryillä esimerkiksi ammattikeittiöiden tarpeista keittiömestareiden kanssa tehtävän yhteistyön ansiosta.

Jos se on perusteltua, asiat tehdään Kasvis Galleriassa toisin kuin muualla, tästä käyvät esimerkiksi porkkana- ja lanttulaatikot, joita suurkeittiöt yleensä ostavat raakapakasteina. Kasvis Gallerian laatikot ovat sous-vide-tuotteita. Laatikko on kypsä, sula ja heti valmis tarjottavaksi, kun pöydässä tarvitaan täydennystä.

Kasvisruokien tekijöitä ilahduttaa tuotteiden saama huomio. Peltola muistutti, että kasvikset kuuluvat jokaisen lautaselle.