Mustakoskelle syyte torjunta-aineen väärinkäytöstä

Satakunnan Kansan mukaan Mustakosken Puutarha Oy:n toimitusjohtaja Jorma Mustakoskea vastaan nostetaan syyte terveysrikoksesta ja kasvinsuojeluainerikkomuksesta. Lehden mukaan Mustakosken Merikarvian tomaattiviljelmillä epäillään käytetyn tuhohyönteisten torjuntaan Vertimec-nimistä ainetta, johon sillä ei ollut lupaa. Aine on sallittu mansikalla, mutta sillä ei ole käyttölupaa tomaattien käsittelyyn. Juttu on marraskuussa esillä Porin käräjäoikeudessa.

Vertimec on Syngentan uutuusaine mansikkapunkin ja vihannespunkin torjuntaan mansikalla. Se tehoaa myös miinaajiin ja ripsiäisiin.

Vertimecin tehoaine on peräisin luonnossa elävistä sädebakteereista. Tuote vaikuttaa punkkien kaikkiin liikkuviin asteisiin sekä kosketus- että syömävaikutuksen kautta. Vertimec imeytyy mansikan lehteen kauttaaltaan suojaten lehden myös alapinnalta. Se suojaa lehden pinnan mansikkapunkin imennältä, mutta vaikutustavan vuoksi myös lehden sisällä olevat miinaajat saavat annoksen tehoainetta. Lopullinen tuholaisteho näkyy 3-5 vuorokauden kuluttua käsittelystä.