Etelänjauhiaisia löydetty joulutähtiviljelmiltä

Eviran ja TE-keskusten tekemissä tarkastuksissa on löydetty etelänjauhiaisia 38joulutähtiä tuottavalta puutarhalta. Lisäksi etelänjauhiaisia on todettujoulutähdella taimituotannossa sekä markkinavalvonnan ja tuontitarkastustenyhteydessä.

Etelänjauhiaisesiintymiä on tänä vuonna löydetty kolmisen viikkoa edellisvuosiaaikaisemmin, mikä viittaa tavanomaista runsaampaan saastuntaan maahantuodussajoulutähden taimiaineistossa. Joulutähden pistokkaita tuodaan jatkokasvatukseenkesästä lähtien.

Etelänjauhiainen on kasvinterveyslain mukainen vaarallinen kasvintuhooja, jota onSuomessa tavattu erityisesti joulutähdillä. Muita isäntäkasveja ovat muun muassakurkku ja tomaatti sekä monet kasvihuoneessa viljeltävät koristekasvit. Kyseistätuhoojaa ei saisi esiintyä lainkaan Suomeen tuotavassa taimiaineistossa. Se on noin1,5 mm mittainen hyönteinen, joka imee ravintoa kasvien lehdistä.Imentävioituksen lisäksi se voi levittää kasviviruksia. Tuhooja ei esiinnySuomessa pysyvästi.

Etelänjauhiaisesiintymien määrä on viime vuosina ollut kasvussa. Vuosina 2006 -2007 esiintymiä todettiin 50 kumpanakin vuonna, mikä on reilusti enemmän kuintätä aikaisempina vuosina.

Näyttää siltä, että joulutähden tuotannossa tulee olemaan runsaastietelänjauhiaistapauksia tänä vuonna. Eviran ja TE-keskusten kasvintarkastajatkartoittavat parhaillaan joulutähtiviljelmiä. Viljelmille, joillaetelänjauhiainen todetaan, annetaan torjuntapäätös, jossa määrätääntoimenpiteet tuhoojan hävittämiseksi. Tavoitteena on tarkastusten ja torjunnanavulla estää pysyvien esiintymien muodostuminen tuotantopaikoille.

Etelänjauhiainen ei aiheuta haittaa valmiiden joulutähtien ostajille, silläjauhiaiset torjutaan ennen kuin kasvit myydään kuluttajille.