Krysanteemin valkoruosteesta on esiintymiä

Elo-syyskuun vaihteessa on todettu kolmella leikkokrysanteemiviljelmälläkrysanteemin valkoruoste -niminen kasvitauti. Kyseessä on kasvinterveyslaissamainittu vaarallinen kasvintuhooja, joka leviää suotuisissa olosuhteissa nopeastikrysanteemiviljelmällä.

Ensimmäisen valkoruostetapauksen jäljille päästiin viljelijän ilmoituksenperusteella. Taudilla on taipumusta esiintyä epidemioina. Evira selvittää taudinalkuperää, ja järjestää tarvittaessa jäljitystarkastuksia puutarhoille, joilleon toimitettu mahdollisesti saastunutta taimiaineistoa. Tauti on merkittävä vainesiintyessään ammattimaisessa krysanteemin tuotannossa, jossa se aiheuttaataloudellista vahinkoa pilaamalla myytäväksi tarkoitettujen kasvien ulkonäköä.

Edellisen kerran krysanteemin valkoruostetta on todettu Suomessa vuonna 2001,jolloin sitä löytyi kymmeneltä puutarhalta. Tauti aiheuttaa alkuvaiheessakrysanteemin lehtiin pieniä vaaleita laikkuja, ja taudin edetessä lehtienalapinnalle muodostuvat suuret itiöryhmät pilaavat tehokkaasti kasvien ulkonäön.

Krysanteemin viljelijöiden kannattaa nyt tarkkailla kasvustoja valkoruosteenvaralta. Kun kasvustossa havaitaan valkoruosteeseen viittaavia oireita, pitääviipymättä ottaa yhteyttä Eviran kasvinterveysyksikköön tai TE-keskuksenkasvintarkastajaan. Kun tauti todetaan alkuvaiheessa, voidaantorjuntatoimenpiteillä vielä joissain tapauksissa estää taudin leviämistä.