Ministeri Anttila perää koko ruokaketjua kannattavuustalkoisiin

Maa- ja metsätalousministeri Sirkka-Liisa Anttila haastaa koko ruokaketjun mukaan talkoisiin parantamaan maatalouden kannattavuutta. Anttilan mielestä keskustelu kannattavuuden parantamisesta on laajennettava kattamaan kaikki elintarvikkeet.

– Meidän on herättävä huomaamaan suomalaisen ruuan ainutlaatuisuus ennen kuin se on liian myöhäistä. Oma ruoka on tulevaisuutemme tärkein henkivakuutus.

Monilla maatiloilla kannattavuus on heikentynyt merkittävästi energian ja lannoitteiden globaalin hinnannousun seurauksena, mutta tuottajahinnat eivät ole nousseet kustannusten nousua vastaavasti.

– Keinojen löytäminen maatalouden kannattavuuden parantamiseen on budjettiriihen tärkein haasteeni. Mitkään hallituksen keinot eivät nykytilanteessa kuitenkaan yksin riitä, Anttila totesi lauantaina Pälkäneellä.

Heikentynyt kannattavuus vauhdittaa tuotannon lopettamispäätöksiä, mikä ennen pitkää aiheuttaa puutetta kotimaisesta raaka-aineesta. Ruuan hinta on kallistunut kuluneen vuoden aikana ruuan kysynnän kasvun takia, mutta tuottajan osuus elintarvikkeiden loppuhinnasta on kuitenkin alentunut kaikissa tuoteryhmissä. Vaikka syitä tähän lienee monia, on koko ruokaketju nyt vakavan paikan edessä, Anttila sanoi.

Anttila on tyytyväinen, että ensimmäinen askel ruokaketjun talkoissa on jo otettu: liha-alan toimijat pohtivat yhdessä ratkaisuja lihantuotannon kriisiin. Työryhmä selvittää parhaillaan sitä, miten ketjussa syntyvä arvonlisä saataisiin jakautumaan oikeudenmukaisemmin.