Puolukan viennissä mahdollisuuksia

Suomen marjasektorin kasvu saattaa olla riippuvainen vierastyövoiman saatavuudesta. Marja-alan edustajat ovat kokoontuneet seminaariin pohtimaan marja-alan kehittämistä Suomessa ja marjatuotteiden viennin edistämistä.

Kiantaman toimitusjohtaja Vernu Vasunta kertoi, että alalla aletaan olla yksimielisiä siitä, suomalaisten kannattaisi keskittää voimiaan puolukkaan. Puolukkaa tulisi tutkia kliinisesti ja marjalle tulisi saada EU:n hyväksymä terveysväite, aivan kuten karpalolla jo on.

– Se vaatisi vielä parin vuoden tutkimustyötä, Vasunta toteaa.

Superfruit -markkinoinnin ammattilainen, Jullien Mellentin Uudesta-Seelannista, oli vahvasti sitä mieltä, että ilman terveysväitettä puolukkatuotteita ei kannata lähteä markkinoimaan esimerkiksi Aasiaan, missä marjatuotteille olisi kuitenkin parhaat potentiaaliset markkinat.

Tällä hetkellä puolukkaa kasvaa Suomen metsissä noin 250 miljoonaa kiloa keskimääräisenä vuonna. Määrästä saadaan talteen noin kymmenen prosenttia. Viime vuonna marjaa saatiin kaupalliseen käyttöön noin kuusi miljoonaa kiloa ja kotitaloudet poimivat 20 miljoonaa kiloa.

Poimijoita tarvitaan ulkomailta

Vierastyövoiman käyttö kesäisin marjanpoimijoina on lisännyt merkittävästi kotimaisen marjan talteenottoa metsästä.

– Ero on suorastaan dramaattinen. Parina viime vuonna sato ei ole ollut kovin hyvä, mutta ammattimaisella poiminnalla marjaa on saatu kerättyä enemmän, Vasunta kuvaa.

Suomi on päättänyt tänä vuonna tiukentaa viisumien myöntämistä vierasmaalaiselle kausityövoimalle, sillä osa poimijoista on jäänyt tappiolle työkeikasta. Uusien ohjeiden mukaan Suomen suurlähetystöt myöntävät työviisumeita kausityöntekijöille ainoastaan, jos kutsujana on suomalainen alalla toimiva yritys. Työntekijöitä kutsuva yritys joutuu myös lähettämään etukäteen ennakkoselvityksen edustustolle ainakin Thaimaassa.

Suomeen arvioidaan tulevana kesänä saapuvan noin 12 000 kausityöntekijää viisumivelvollisista maista. Eniten työntekijöitä tulee Venäjältä, lisäksi työntekijöitä haetaan Thaimaasta, Ukrainasta ja Puolasta.

Viisumiohjeistus on hyvä

– Minusta on hyvä, että suomalaiset viranomaiset haluavat olla mukana kehittämässä toimintaa ja varmistavat, että kaikki työntekijät saavat asianmukaisen kohtelun, Vasunta toteaa.

Vaikka vierasmaalaisille kausityöntekijöille maksettava palkka on lainmukainen ja suhteellisen edullinen tuottajille, marjojen ja marjatuotteiden hinnat pysyvät kohtuullisen korkeina.

– Siinä on merkittävä ero verrattuna viljeltyihin tuotteisiin, kun toiset kerätään käsin ja toiset koneellisesti, Vasunta toteaa.

Marja-ala lähteekin siitä, että suomalainen marja on premium-tuote.