Hyvää kotimaista porkkanaa riittää entistä myöhempään kevääseen. Suurivarastohävikki pienenee, kun porkkanan pilaajat pidetään kurissa soveltamallakäytäntöön uusia tutkimustuloksia.Vihannesten kuluttajalaadun parantaminen – hankkeen loppuseminaari järjestetään Jokioisissa keskiviikkona 2.4.2008. Tulosten perusteella kotimaistenporkkanoiden mikrobiologista turvallisuutta voidaan pitää hyvänä.
Tutkija Petri Vanhala MTT:stä korostaa viljelykierron tärkeyttä. Maan hyväravinnetila vahvistaa porkkanan solukkoja.
– Jos kalsiumista tai muistakestävyyttä vahvistavista ravinteista on puutetta, porkkana on alttiimpivarastotaudeille, kuten porkkananviljelijöille merkittävää vahinkoaaiheuttavalle mustamätä-sienitaudille.
Mustamätään löytyy apua myös hankkeessa kehitetystä maatestistä, jolla voidaanmäärittää taudinaiheuttajan määrä viljelylohkolla. Porkkanoiden säilyvyyttäpuolestaan ennakoidaan varastotestillä, joka ilmaisee, voiko juureksiavarastoida kevääseen asti vai onko ne myytävä jo keskitalvella.
Porkkanan pahin tuholainen, porkkanakemppi, aiheuttaa vahinkoa nopeammin kuinaiemmin uskottiin.
– Sato pienenee, jos porkkanakemppi ehtii imeä nesteitäporkkanasta kolmen päivän ajan, kertoo tutkija Anne Nissinen MTT:stä. Porkkanaon erityisen arka kemppivioitukselle kasvun alkuvaiheessa ja sietää imentäävasta 4-lehtivaiheessa.
Ketju kuntoon – kuluttajille maukkaita porkkanoita
Tutkimuksessa saatiin lisää tietoa viljelijöiden varastoporkkanoiden ja kaupanporkkanoiden mikrobiologisesta laadusta. Viime vuosina porkkanoiden välitykselläruokamyrkytysepidemioita aiheuttanutta Yersinia pseudotuberculosis -bakteeria eitodettu tutkituista porkkanaeristä. Tulosten perusteella kotimaistenporkkanoiden mikrobiologista turvallisuutta voidaan pitää hyvänä.
Porkkanan napostelu sellaisenaan näyttää olevan tyypillisin tapa syödäporkkanaa. – Kuluttajille porkkanan laatu on ennen kaikkea makeutta jamehukkuutta, toteaa tutkija Katja Järvelä Kuluttajatutkimuskeskuksesta.
– Maanhyvä ravinnetila varmistaa myös porkkanan makua ja muuta aistittavaa laatua.
– Jotta laatu pysyisi hyvänä kuluttajalle saakka, on varasto- jakuljetuslämpötilojen oltava hallinnassa tilalla, tukussa ja tiskillä, painottaatutkija Tuomo Tupasela MTT:stä
Vihannesten kuluttajalaadun parantaminen – hankkeen loppuseminaari pidetään MTT:n (Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskus) M-talon auditoriossa keskiviikkona 2.4.2008klo 9.30-16.00. Ohjelma osoitteessa: www.mtt.fi/tapahtumat