Lepaan kasvihuoneet ovat viimeisintä tekniikkaa

Hämeen ammattikorkeakoulun ja Hämeen ammatti-instituutin Lepaan yksikössä juhlistettiin perjantaina 15. päivänä helmikuuta kasvihuoneviljelyn jatkumista uudessa kasvihuonelaitoksessa. Hämeen maakuntaliiton valtuuston puheenjohtaja, kansanedustaja Jari Koskinen korosti puutarhatuotannon merkitystä osana suomalaista maataloustuotantoa. Koskinen katsoi, että puutarhatuotannon kannalta keskeisiä asioita ovat asiakkaiden luottamus kotimaisiin tuotteisiin, puutarhatuotannon kannattavuus ja kolmantena asiana on työvoiman saatavuus.

Rehtori Kaarina Hänninen kiitti kuntayhtymän pääjohtajan Veijo Hintsasen mukanaoloa elokuun 11. päivänä 2005 Puutarhatalouden koulutusohjelman ja työelämän edustajien tapaamisessa.

– Keskustelunaiheina olivat Lepaan kasvihuoneet, puutarhatalouden opetus ja sen haasteet. Sitten parahiksi joulun alla 2005 saimme tietää, että yhtymähallitus oli hyväksynyt kasvihuoneinvestoinnin.

– Se oli yksi hetkiä, joista voi sanoa: sen hetken muistan. Ensi reaktio oli kuitenkin epäilys: voiko olla totta, muisteli Kaarina Hänninen iloisena nopeasta rakennuspäätöksestä.

Kaarina Hänninen kertoi Lepaan puutarhaopiston saaneen ensimmäiset kasvihuoneet vuosina 1910 – 1912. – Osa niistä rakennettiin räystäitään myöten maahan kaivaen. Nyt kurkotellaan korkealle ylös. Uusien huoneiden korkeus on yli kuusi metriä.

Uuden kasvihuonelaitoksen pinta-ala on 2000 neliömetriä. Siitä tuotantohuoneen osuus on 1280 neliömetriä. Parhaillaan huoneessa kypsyy tomaattia tuottaen 2 kilon viikkosatoa neliöltä. Tutkimusosastoja on viisi ja niistä neljä on kooltaan 64 neliötä ja yksi 128 neliötä.

Kasvihuonelaitoksen urakoitsijana oli Oy Schetelig Ab. Investoinnin arvo oli 2 miljoonaa euroa. Huone on hollantilaista Venlo-tyyppistä blokkihuonetta.

– Kasvihuoneissa on kiinnitetty erityishuomiota valoisuuteen ja energiatehokkuuteen sekä ilmastonsäätömahdollisuuksiin, kertoi tuotantopäällikkö Mika Järvinen.- Valaisimet ovat 400 voltin kytkennällä. Niissä on elektroninen liitäntälaite eikä polttimien säteilymäärä juurikaan vähene niiden elinaikana, sanoi Järvinen.

Lepaan kasvihuonelaitoksen pystytyksen toteutti Scheteligin hollantilainen yhteistyökumppani Alweco b.v. Raija Holmqvist ja Wim Vermeulen ovat tyytyväisiä ripeästi läpiviedyn rakennusprojektin onnistumiseen.

– Erikoista Lepaan kasvihuoneessa on sen korkeus: 6,1 metriä lattian pinnasta kourun alapintaan. Kantava teräsrunko on maalattu kokonaan valkoiseksi. Kattolasi on karkaistua lasia, mikä lisää työturvallisuutta, kertoo Raija Holmqvist.

Tomaattiosastossa valaistuksen asennusteho on 230 wattia neliölle. Tomaatintaimet kasvavat Hortisteelin tomittamissa kouruissa. Tomaatintaimet on kasvatettu Korsnäsin kauppapuutarhassa.

Kasvihuoneautomatiikka on Privan käsialaa, ja veden puhdistuksesta huolehtii Privan Vialux UV-suodatin. Lannoiteannestelijana on Privan Nutrifit-annostelija.

Netafim-tippukasteluun on liitetty ylikasteelun keruu järjestelmä, joten lannoitevettä ei mene ympäristöön. Se suodatetaan Privan UV-suodattimella ja sekoitetaan uudelleen kiertoon.