Ilmastomuutos lisää Suomen merkitystä ruuan tuottajana

Suomella saattaa tulevaisuudessa olla yhä merkittävämpi rooli ruuan tuottajana ilmastonmuutoksen seurauksena, Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskus MTT:ltä kerrotaan. Suomen heikko kilpailukyky kansainvälisillä elintarvikemarkkinoilla vahvistuu, mikäli alan kehityksestä ja muutosvalmiudesta huolehditaan.

Ilmastonmuutos tuo lähimpinä vuosikymmeninä Suomessa helpotusta kasvukauden lyhyyteen, mikä on yksi tärkeimmistä kasvintuotantoa rajoittavista tekijöistä. Toisaalta ilmaston ääri-ilmiöt, kuten kuivuusjaksot ja rankkasateet sekä talvikauden lämpötilojen nousu ja sateisuuden lisääntyminen, saattavat rajoittaa tuotantokykymme kasvua.

Keski- ja varsinkin Etelä-Euroopassa kuivuus, merenpinnan nousu ja tulva- ja pohjavesiongelmat kärjistyvät, mikä siirtää maataloustuotannon painopistettä yhä pohjoisemmaksi ja itään. Vientituotteitamme voivat olla esimerkiksi vilja, puutarhatuotteet sekä liha- ja maitotuotteet.

Kasvukauden pidentyminen ja talvien lämpeneminen mahdollistavat muun muassa hedelmänviljelyn laajentumisen nykyistä pohjoisemmille alueille. Kotimaista omenaa voisi saada jopa helmikuulle asti.

Muista puutarhakasveista päärynä ja luumu ovat mahdollisia uusia viljelykasveja. Myös marjojen ja vihannesten viljely saa lisämahdollisuuksia, kun kasvukausi pitenee.

MTT:n vetämä ILMASOPU- yhteistutkimushanke kuuluu maa- ja metsätalousministeriön sekä ympäristöministeriön Ilmastonmuutokseen sopeutumisen tutkimusohjelmaan. Vuoteen 2009 kestävää hanketta toteutetaan yhteistyössä Ilmatieteen laitoksen, Suomen ympäristökeskuksen ja yritysten kanssa. (Finfood)