Nouseeko öljyn hinta kuutamolle?

Puutarha-Sanomat lehden uusimmassa numerossa (1/2008) käsitellään öljyn hinnan nousun aiheuttamia seurausvaikutuksia puutarha-alalle.

Öljyn maailmanmarkkinahinta on noussut vuoden 2002 tammikuusta alkaen yli nelinkertaiseksi. Öljy ei kuitenkaan ole loppumassa, mutta maailman pörssien hintaspekulaatiot vaikuttavat nopeasti suomalaisen puutarhayrityksen kustannuksiin. Viljelijöiden tulee saada kustannusten nousu tuotteiden hintoihin.

Teboil Oy:n myyntijohtaja Asko Sikiö kertoo, että Suomessa ei kukaan voi vaikuttaa siihen, miten öljyn hinta maailmalla elää.

– Hinta muodostuu kysynnästä ja tarjonnasta. Kysyntään on vahvasti viime vuosina vaikuttanut Kiinan vahva talouskasvu, ja myös muiden kaukoidän maiden talous on kasvussa. Oman lisänsä voi lähivuosina tuoda Intia, jossa väestö on nopeasti kasvamassa, sanoo Sikiö.

– Sinänsä öljyä on riittävästi, tällä tietoa 40 vuodeksi. Myöskään jalostuskapasiteetti ei ole pullonkaula. Öljyn pumppaaminen tulee kuitenkin kallistumaan, kun siirrytään hankalimpiin kohteisiin.

– Tuotantopuolen häiriöt ja sodan uhkat voivat kuitenkin spekulatiivisesti nostaa öljyn hintaa. Näin kävi, kun Turkki aikoi kukistaa kurdit.

Sikiön mukaan vuoden vaihteen piikin jälkeen öljyn hinta alkoi laskea, kun selvisi, että USA:n itärannikolle ei tulekaan niin kovaa talvea kuin oli odotettu.

– Oman lisänsä tuo isojen rahastojen öljyfutuureilla käymä kauppa. Ne aiheuttavat öljyn hintaan nopeaa sahausta niin ylös kuin myös alaspäin silloin, kun rahastot ryhtyvät myymään futuureita.

Myyntijohtaja Asko Sikiö ei ryhdy veikkaamaan öljyn hinnan tulevaa kehitystä.

– Jos sen tietäisin, niin en näissä hommissa olisi. Jokainen voi ennustaa, kun seuraa uutisia. Voidaan sanoa, että öljyn hinta ei romahda, vaan se on tullut jäädäkseen korkealle tasolle. Paniikkiin ei kuitenkaan ole syytä.

Dollarin vahvistuminen nostaisi hintaa

Öljyn maailmanmarkkinoilla kauppaa käydään USA:n dollareissa. Raskaan vähärikkisen polttoöljyn hinta Rotterdamin, Amsterdamin ja Antwerpenin satamissa laivaan lastattuna on nyt yli 500 dollaria tonnilta. Vuosi sitten hinta oli puolet tästä ja vuonna 2002 tammikuussa 115 dollaria.

Euroopassa maailmanmarkkinahinta ei kuitenkaan näy niin dramaattisena, sillä samanaikaisesti euro on vahvistunut dollariin nähden. Vuonna 2002 euron ostamiseen tarvittiin vain 0,84 dollaria, mutta nyt peräti 1,47 dollaria.

– Jos dollari alkaa vahvistua euroon nähden, niin öljyjen hintoihin tulee hyppy euroalueella, varottaa Asko Sikiö.

Oman lisänsä energian hintaan ovat tuoneet vuodenvaihteessa voimaan astuneet veronkorotukset. Raskaan polttoöljyn vero on 6,7 senttiä (korotus 12,4 %) kilolta ja kevyen 8,7 senttiä (korotus 23,2 %) litralta ja dieselveron korotukset olivat vielä suuremmat.

Muovit seurailevat öljyä

Muovijaloste Oy:n toimitusjohtaja Antti Tyrmi kertoo muovin hinnan seurailleen aiemmin orjallisesti öljyä.
– Korotukset olivat jopa samoilla prosenttiluvuilla. Nyt ne ovat hieman eriytyneet.

Hollolalainen Muovijaloste valmistaa joustopakkauksia, muovipusseja ja –ratoja.
– Tuotannostamme 70 prosenttia menee elintarvikkeisiin. Tärkein asiakasryhmä on puutarhaviljelijät.

– Käyttämämme raaka-aineet ovat polyeteeni ja polypropeeni. Polyeteenin ostamme rakeisena ja teemme itse siitä kalvon. Polyeteenin hinta on noussut neljässä vuodessa 80 prosenttia, polypropeenin hinta ei ole noussut aivan näin paljoa.

– Raaka-aineiden kallistumisen ohella hinnankorotuspaineita ovat luoneet viime syksyn palkkaratkaisut ja sähkön kallistuminen.

Tyrmi sanoo Muovijalosteen kustannuksista 40 prosenttia olevan raaka-ainekustannuksia.

– Yksi merkittävä kustannuserä ovat painovärit, jotka ovat myös öljypohjaisia, mutta niiden hinnat ovat vakaampia.

Tyrmiä harmittaa se, että suuret muoviraaka-aineiden valmistajat ovat öljy-yhtiöitä. – Sieltä tulee kulttuuri, jossa hintoja muutetaan hyvin nopeasti. Hädin tuskin tiedetään, mitä muovin raaka-aine maksaa ensi kuussa.

– Yleinen kysynnän kasvu on hidastumassa, tilanne on huonompi kuin vuosi sitten. Öljyn hinta voi halventuakin yhtäkkiä.

– Muovijalosteella ei ole hinnoissa ollut mitään yleiskorotuksia. Viime vuoden aikana tuotteittemme hinnat nousivat alle 10 prosenttia. Meillä kustannusseuranta on tarkkaa, ja hintoja pyritään nostamaan vain silloin, kun siihen on tarve.

Lue Puutarha-Sanomista, mitä öljyn hinta vaikuttaa kuljetuksiin, lannoitteisiin ja muihin tarvikkeisiin. Voit tilata lehden oikeassa palkissa olevasta linkistä.