Lannoitteiden hinnat nousivat

Kemira GrowHow¤n peltolannoitteiden hinnat nousivat Suomessa 3. tammikuuta keskimäärin 13,8 prosenttia. Hinnankorotukset ovat tuotekohtaisia, eniten nousevat runsaasti fosforia ja kaliumia sisältävät lannoitteet. Hinnat tulevat voimaan heti uusien tilausten osalta, kertoo myyntijohtaja Janne Mäkikalli Kemira GrowHow¤sta.

– Hintojen korotuksen taustalla ovat lannoitteiden kysynnän kasvu kaikkialla maailmassa ja edelleen nousevat raaka-ainekustannukset. Sekä fosforihapon että kalisuolan hinnat ovat nousseet syksyllä jyrkästi ja hintojen arvioidaan nousevan kaksinkertaisiksi kesään 2007 verrattuna.

Mäkikallin mukaan molempien raaka-aineiden kysyntä ylittää tarjonnan. Ammoniakin hinta on noussut noin 20 prosenttia ja hinnan arvioidaan pysyvän keväällä samalla tasolla.

– Lannoitteiden kovan kysynnän vuoksi lannoitteista on niukkuutta, mikä on osaltaan johtanut markkinahintojen nousuun. Esimerkiksi Tanskassa ja Ruotsissa Pellon Y 3:a vastaavan tuotteen hinta viljelijöille on 395–415 euroa tonnilta. Pellon Y 3:n hinta Suomessa on nyt noin 320 euroa tonnilta, toteaa Mäkikalli.

– Kotimaan peltolannoitevalikoiman joidenkin tuotteiden saatavuutta joudutaan rajoittamaan kevään aikana, tarkoituksena varmistaa peltolannoitteiden riittävyys.

– Tuotteita vähentämällä saamme tuotantoon, varastointiin ja säkitykseen tarvittavaa lisäkapasiteettia. Seuraavista tuotteista ei oteta uusia tilauksia: Nurmen NK 1,Pellon NP, Pellon hiven Y 2, Pellon hiven NK, Tilan oma Y -lannoitteet. Viljelijöiden kannattaa varmistaa lannoitteiden saatavuus omalle tilalleen ja tehdä lannoitetilaus maatalouskaupalle mahdollisimman pian, kirittää Mäkikalli.