Perunan laatutuottaja löytyi Himangalta

Kotimaiset Kasvikset on nimennyt maatalousyhtymä Hankosen Himangalta perunantuotannon Vuoden laatutuottajaksi. Huomionosoitus julkistettiin Himangalla järjestetyssä Kuuma Peruna -tapahtumassa 31.10.2007.

Maatalousyhtymä Hankosen perunatila sijaitsee Hillilän kylässä Himangalla ja sen päätuotteena on tukkuliikkeille pakattava varhais- ja ruokaperuna. Yritys ansaitsee tunnustusta pitkäjänteisestä toiminnasta alalla, sillä perunanviljely aloitettiin tilalla jo 60-luvun alussa.

– Nykyisin tilan omistavat Toivo Hankonen ja hänen veljenpoikansa Janne Hankonen. Perunaa viljellään vajaan 40 hehtaarin pinta-alalla ja lisäksi sitä ostetaan lajittelemattomina raakaerinä neljältä lähiseudun sopimusviljelijältä.

– Lajittelussa rima pidetään korkealla, sillä pakkaamalla mahdollisimman laadukasta perunaa voidaan varmistaa asiakkaiden tyytyväisyys ja perunan hyvä menekki, toteaa Janne Hankonen.

Kotimaiset Kasvikset ry:n laadunseurannan perusteella tuotteiden laatu on viime vuosina ollut tasaisen hyvä. Myös yrityksen toiminnan laadusta on saatu positiivista palautetta niin kaupan kuin viljelyneuvonnan puolelta. Kotimaiset Kasvikset on koonnut perunapakkauksissa olevien palautelipukkeiden avulla kuluttajilta tullutta palautetta jo vuosien ajan. Hankosten perunaeristä tullut palaute on ollut erittäin positiivista.

Yksi keskeinen ruokaperunan laatuun vaikuttava tekijä on käytettävän siemenperunan terveys. Hankosilla istutetaan lähes poikkeuksetta uutta tarkastettua siemenperunaa, millä varmistetaan perunaerien hyvä laatu ja terveys.

Vuoden laatutuottajien nimeäminen aloitettiin vuonna 1994 ja sen tavoitteena on antaa tunnustusta yrityksille, jotka paitsi tuottavat hyvälaatuisia tuotteita, myös toimivat laadukkaasti ja pitkäjänteisesti. Valinta perustuu yhdistyksen laadunvalvonnan tuloksiin ja eri sidosryhmiltä saatuihin suosituksiin. Kotimaiset Kasvikset ry nimeää vuosittain vuoden laatutuottajan kasvihuonekukka-, kasvihuonevihannes-, avomaanvihannes-, hedelmän- ja marjantuotannon sekä ruokaperunantuotannon alalta.