Presidentti kannustaa sesonkisyömiseen

Presidentti TARJA HALOSEN mukaan suomalaisten kannattaa harrastaa sesonkisyömistä ja käyttää kaudelle tyypillisiä tuotteita.

– Elintarvikkeiden kulutus aiheuttaa noin kolmanneksen kotitalouksien ympäristövaikutuksista. Eli se on samaa suuruusluokkaa kuin liikkumisen ja autoilun ympäristövaikutukset. Modernin elämäntavan myötä ruuan kuljetukset, pakkaaminen ja pakastaminen ovat lisääntyneet. Kehitys on helpottanut jokaisen arkista ruuanlaittoa, josta ympäristö kuitenkin joutuu maksamaan, Halonen sanoo.

Halosen mukaan esimerkiksi kotimaisia omenoita kannattaisi suosia silloin, kun niitä on tarjolla ja syödä Reilun kaupan banaaneja myöhemmin.

Sesonkisyömisen etuina on, että raaka-aineet tulee syötyä silloin, kun ne ovat parhaimmillaan. Sesonkisyömisellä myös vähennettäisiin kuljetuskustannuksia.

Suomalaiset eivät presidentti Tarja Halosen mielestä voi ylpeillä ympäristöpolitiikalla, koska sekä energian että luonnonvarojen käyttö on Suomessa runsasta ja niiden käyttö on lisääntynyt.

Halosen mukaan suomalaiset käyttävät luonnonvaroja noin kaksi kertaa enemmän kuin Euroopan maissa keskimäärin

– Suurelle käytölle on kuitenkin syitä, joita emme hänen mukaansa voi poistaa, Halonen toteaa.

Kuluttajalla pitäisi Halosenkin mukaan olla mahdollisimman helppoa tehdä kestäviä valintoja ja yritysten tulisi kehittää uusia innovatiivisia ratkaisuja kestävästä näkökulmasta.
Halonen puhui ympäristöjärjestö Dodon järjestämässä Megapolis 2022 -tapahtumassa lauantaina.