Varhaisperunaa Salpausselältä

Varhaisperuna on totuttu yhdistämään Rymättylään, mutta sisämaassakin sitä kaivetaan ennätysaikaisin. Santamäen tilalla nostetaan tänään viimeiset perunat muovihuoneista, ja tunneleissa kasvatettua perunaa aletaan kaivaa huomenna.
Avomaalla muovin ja harson alla olleet perunat valmistuvat nostokuntoon kesäkuun ensimmäisellä viikolla.

Markku Santamäki kertoo, että toukokuussa ei ole ollut halloja.
– Yhtenä yönä lämpötila laski vajaaseen yhteen asteeseen, joten hereillä täytyi olla, mutta vesivehkeitä ei tarvinnut käynnistää.
– Nyt saimme sateita. Vettä tuli yli 50 milliä, joten kasteluakaan ei tarvitse. Antaa vain perunoiden turvota, kertoo Markku Santamäki.

Puutarha-Sanomien uusimmassa numerossa (5/2007) on reportaasi Santamäen tilasta. Marja ja Markku Santamäen tila sijaitsee Salpausselän harjumaisemassa Hollolan ja Asikkalan rajalla niin, että kuntaraja halkoo talouskeskusta. Tilalla viljellään kolmannessa polvessa varhaisperunaa, ja neljäskin polvi on koulun ohella jo tienaamassa taskurahaa perunan nostosta.

– Tänä keväänä pääsimme istuttamaan perunaa avomaalle aikaisemmin kuin koskaan – jo maaliskuun viimeisinä päivinä. Emme uskaltaneen istuttaa silloin kuin vain yhden hehtaarin. Normaali aloitusaika on meillä huhtikuun puolivälissä, toteaa Markku Santamäki ja jatkaa, että tänä keväänä kylvettiin täysipainoisesti pääsiäisen jälkeen.

– Meille tulevat lumet aikaisin, ja maat eivät roudi syvältä. Viime keväänä päästiin perunan korjuuseen ennen Rymättylää. Täällä sisämaassa ollaan hallojen suhteen heikommassa asemassa kuin saaristossa, jossa jäiden lähdettyä meri suojaa hallalta.

Marja Santamäki kertoo kevään olleen hyvin tuulisen ja harsojen kiinnittämisessä olleenterittäin paljon työtä.
– Tuulisuus on ollut poikkeuksellista.

Asiakkaina osuuskaupat

Santamäet toimittavat perunat suoraan Prismoihin ja S-marketteihin, mutta lasku menee Osuuskauppa Hämeenmaalle.

Markku kertoo toimittavansa Lahden Prismaan jopa kolme kertaa päivässä tuoretta perunaa.
– Pystymme kahden tunnin varotusajalla toimittamaan tavaran kauppaan. Laitamme perunalaatikon päälle varsia, jotta perunat säilyttävät tuoreutensa. Varhaisperunan pinnalla tulee olla tuoretta multaa, jotta se on houkuttelevaa.

– Emme pese perunaa myöskään talvella. Onneksi pesu voitiin kolme vuotta sitten jättää pois. Peruna säilyy omassa mullassa paremmin eikä se viherry herkästi. Lisäksi yksi työvaihe on jäänyt pois, iloitsee Markku ja samalla harmittelee sitä, että kaupoissa valot usein loistavat perunaosaston päällä.

Santamäellä on 2,5 miljoonan kilolle varastotiloja, ja niistä puolessa on kylmäkoneet. Perunaa toimitetaan kauppaan ympäri vuoden.

– Kun Viro liittyi EU:hun peloteltiin sieltä tulevan halpaa perunaa. Virossa ei kuitenkaan arvosteta varhaisperunaa, siellä alle 5 sentin perunaa pidetään huonona. Olemme toimittaneet Viron Võrumaalle perunaa kuorintaan.

– Ihmettelen sitä, että Ruotsissa taasen aletaan kaivaa perunaa niin valtavan pienenä. Eivät ne voi saada satoa kuin 6 – 7 tonnia hehtaarilta, päivittelee Markku Santamäki.

Santamäestä kertova juttu on kokonaisuudessaan Puutarha-Sanomissa nro 5/2007. Voit tilata lehden oikeassa palkissa olevasta linkistä.