Ripsiäisten havainnointiin tehokas houkutin

Ripsiäiset voidaan laittaa tarkkailuun entistä varhaisemmin uudella Lurem – TR –houkutusaineella, jonka aromaattiset tuoksut ovat ripsiäisille vastustamattomia. Lurer – TR yhdessä Horriver – siniansojen kanssa mahdollistaa hyvin aikaisen havainnoinnin, vaikka populaatio olisi vielä hyvin pieni. Aromaattinen aines houkuttelee ripsiäiset kasvustosta ansalle. Aikainen ja tarkka havainnointi on mahdollinen ja hyötyeliöiden levitys päästään tekemään oikea-aikaisesti.

Jarmo Lemström Oy Schetelig Ab:stä kertoo, että ripsiäiset voivat aiheuttaa isoja vioituksia niin vihannes- kuin koristekasviviljelmilläkin.

– Ripsiäinen rikkoo solun ja imee sen nesteet. Tämä aiheuttaa kasviin hopeanharmaita laikkuja, laikuissa näkyy tummanvihreitä pisteitä. Pitkittyneessä vioituksessa lehdet voivat jopa kuivua kokonaan ja kasvin tuotto romahtaa.

Lemströmin mukaan ripsiäiset ovat myös monien kasvitautien välittäjiä. – Parhaiten tunnettu ripsiäisten välittämä virus on tomaatin pronssilaikkuvirus. On ehdottoman tärkeää, että ripsiäisvioitus havaitaan mahdollisimman aikaisessa vaiheessa.

– Ripsiäiset ovat usein piilossa kasvuston sisällä, mikä vaikeuttaa aikaista havainnointia. Ripsiäisiä on voinut olla kasvustossa useita viikkoja ennen kuin niitä voidaan löytää liima-ansoista ja siten populaatio voi kasvaa suureksi.

Jarmo Lemströmin mukaan Lurem – TR. yhdessä Horriver – siniansojen kanssa mahdollistaa hyvin aikaisen havainnoinnin, vaikka populaatio olisi vielä hyvin pieni. – Aromaattinen aines houkuttelee ripsiäiset kasvustosta ansalle. Aikainen ja tarkka havainnointi on mahdollinen ja hyötyeliöiden levitys päästään tekemään oikea-aikaisesti.

Valmisteesta poistetaan suojakalvo ja asetetaan tuoksupussi Koppert-logo näkyvillä ansaan kiinni tai ansan viereen. – Korkeissa kasvustoissa ansat sijoitetaan latvuston tasalle. Matalissa kasvustoissa ne sijoitetaan enintään 30 cm kasvien yläpuolelle. Yhtä tuoksupussia käytetään 100 m²:ä kohden ja tuoksupussit uusitaan 4 – 6 viikon välein.

Lemström näkee Lurem – TR.:n eduksi sen, että se toimii useilla ripsiäislajeilla ja se huokuttelee sekä naaraita että uroksia yhtä tehokkaasti.