Kotimaisten pakastevihannesten kilpailykyky parantui

Lännen Tehtaiden tulos koheni vuoden ensimmäisellä neljänneksellä verrattuna viime vuoden vastaavaan aikaan. Lännen Tehtaat –konsernin ensimmäisen neljänneksen tulos jatkuvista ja lopetetuista toiminnoista oli yhteensä 1,9 (0,4) miljoonaa euroa. Liikevaihto kasvoi ja oli 112,4 (97,0) miljoonaa euroa neljänneksen aikana.
Myös ruokapakasteiden ja Apetit-tuotemerkillä myytävien vihannespakasteiden myynti kasvoivat. Horeca-sektorin ja teollisuusmyynnin kasvu oli vahvaa johtuen kotimaisten vihannesten kilpailukyvyn paranemisesta tuontivihanneksiin verrattuna.
Kun äskettäin myydyt toiminnot otetaan pois, jatkuvien toimintojen liikevaihto oli 39,8 (36,3) miljoonaa euroa ja tulos jää 0,4 (-0,1) miljoonaa euroa tappiolliseksi.

Toimitusjohtaja MATTI KARPPISEN mukaan Lännen Tehtaat pyrkii laajentumaan yritysostojen avulla lähinnä Pohjoismaissa ja Baltiassa. Rahoitusta yritysostoihin haetaan myymällä osia konsernista, jotka eivät kuulu enää ydinliiketoimintaan.

Suomen Rehu Oy:n ja Avena Nordic Grain Oy:n osake-enemmistöistä tehtiin myyntisopimus Hankkija-Maatalous Oy:n kanssa tammikuussa. Kaupan toteuttaminen odottaa kilpailuviraston hyväksyntää. Helmikuun lopulla Lännen Tehtaat laajensi kalaliiketoimintojaan ostamalla norjalaisen kalanjalostajan Maritim Food AS:n koko osakekannan.

– Aktiivinen työ liiketoiminnan laajentamiseksi jatkuu. Olemme valtaamisen tiellä, Karppinen toteaa.

Kalasta teollisuustuotantoa

Erityisesti Lännen Tehtaita kiinnostaa kalaliiketoiminta.

– Uskomme, että voimme tehdä kalaliiketoiminnasta teollistatoimintaa aivan kuten lihasta on jo tehty, Karppinen toteaa.

Karppisen arvion mukaan kalan kulutus kasvaa Suomessa 20 prosentin vuosivauhtia.

Laajentuminen on kuitenkin mahdollista vain yritysostojen avulla. Perinteinen vienti on lähes mahdotonta tuotteilta vaadittavan tuoreuden vuoksi, sekä varsinkin eri maiden erilaisten makutottumusten vuoksi.

– Kokeilimme kerran norjalaisen savukalan tuontia Suomeen ja olisi voinut jäädä kokeilematta, Karppinen toteaa.

Kotimaisten pakastevihanneksien kilpailukyky parantunut

Jatkuviin toimintoihin sisältyvät pakaste-, kala- ja kasviöljyliiketoiminta sekä konsernin yhteiset toiminnot. Näiden toimintojen liikevaihto kasvoi lähes 10 prosenttia vertailukaudesta.

Pakasteliiketoiminnan osalta kasvu oli suurinta peruna- ja pizzapakasteiden tuoteryhmissä. Perunoiden osalta Lännen Tehtaat on tehnyt valinnan, ettei mene vahvasti kilpailuille ranskanperunamarkkinoille.

Myös ruokapakasteiden ja Apetit-tuotemerkillä myytävien vihannespakasteiden myynti kasvoivat. Horeca-sektorin ja teollisuusmyynnin kasvu oli vahvaa johtuen kotimaisten vihannesten kilpailukyvyn paranemisesta tuontivihanneksiin verrattuna. Pakasteliiketoiminnan tulos parani tuotemixin muutosten sekä tuottavuuden ja kustannustehokkuuden paranemisen seurauksena.

Kalaliiketoiminnan liikevaihto kasvoi 22,2 prosenttia. Maritim Foodin vaikutus kalaliiketoiminnan liikevaihdon kasvuun oli 2,7 miljoonaa euroa. Apetit Kalan liikevaihdon kasvun painopiste oli kuluttajapakatuissa kalatuotteissa. Kalatorien myynti laski hieman. . Kalaliiketoiminnan tulos heikkeni korkeista raaka-ainehinnoista johtuneen myyntikatteen laskun ja yleiskustannusten nousun seurauksena. Maritim Foodin vaikutus kalaliiketoiminnan tulokseen oli lievästi positiivinen.

Pakasteliiketoiminnan koko tämän vuoden liikevaihdon arvioidaan olevan suunnilleen vuoden 2006 tasoa.