Särkälle ja Tuoviselle kultainen ansiomerkki

MTT:n erikoistutkijat Liisa Särkkä ja Tuomo Tuovinen saivat tänäänPuutarhaliiton kultaiset ansiomerkit Puutarhaliiton vuosikokouksessaHelsingissä.

Liisa Särkkä on tutkimustoiminnassaan kehittänyt erityisesti valotuksen avullatehtävää ympärivuotista ruusuntuotantoa. Tutkimus on johtanut ruusuntuotannon tehostamiseen, ja satotasot ovat parhaimmillaan nousseet jopa kaksinkertaisiksiperinteiseen luonnonvalotuotantoon verrattuna. Kotimaista ruusua voi nykyäänsaada pimeimpäänkin vuodenaikaan. Tällä hetkellä Särkän tutkimuksen pääkohteenaon kasvihuoneviljely, jossa kesäajan hyvät valo-olot voidaan hyödyntäätehokkaasti.

Tuomo Tuovinen on tutkimuksissaan keskittynyt hedelmien ja marjojentuholaislajistoon ja tuholaisten torjuntaan. Hänen erityisinä tutkimuksenkohteinaan ovat olleet tuholaisten integroitu ja biologinen torjunta sekätuholaisennusteet, joiden avulla kasvinsuojelu on voinut kehittyätäsmätorjunnaksi ja mahdollisimman luontoystävälliseksi.

Tuovisen onkirjoittanut aktiivisesti ammattilehdissä ja useissa kirjoissa, hänen tuhannetvalokuvansa tuholaisista ja vioituksista ovat laajassa käytössä lehdissä,kirjoissa ja kuvakokoelmissa.