Lahden tila vuoden marjatilaksi

Kotimaiset Kasvikset ry on nimennyt Haminassa sijaitsevan Lahden Tilan Vuoden laatutuottajaksi. Helena ja Juha Poikelan omistamalla tilalla marjatuotanto aloitettiin vuonna 1975. Tällä hetkellä marjoja viljellään noin 8 hehtaarin pinta-alalla. Tila tuottaa sekä tuoremarjoja että omalla tuotemerkillä "Kotipellon" marjapakasteita. Lisäksi marjoista valmistetaan mehuja ja limonadeja. Tuoremarjoja ja mehuja myydään omissa myyntipisteissä lähiseudun toreilla ja marketeissa, mutta Kotipellon Mansikoita ja -Vadelmia pakasteita on saatavilla koko maassa SOK:n ketjuvalikoimassa. Jonkin verran marjatuotteita myydään myös ammattikeittiöihin.

Mahdollisimman laadukasta marjaa tuoremarkkinoille

Vain valikoidut ykkösluokan marjat myydään tuoremarkkinoille ja pakasteiksi, lopuista valmistetaan muita marjajalosteita. . Yrityksellä on oma pakastamo, jossa juuri poimitut ja pikajäähdytetyt marjat jäädytetään myöhempää mehujen ja marjapakasteiden valmistusta varten. Pakastamisella pystytään varmistamaan, että jokaiselle poimittavalle marjaerälle löytyy markkinat. Marjasesongin ollessa kiireisimmillään työskentelee tilalla yli 40 marjanpoimijaa kun taas talviaikaan mehujen ja marjapakasteiden valmistaminen työllistää yrittäjäpariskunnan.

Tuoreus ja hyvä maku kotimaisen marjan myyntivaltit

Aamulla kerätyt ja nopeasti jäähdytetyt tuoremarjat pääsevät kuluttajien naposteltavaksi vielä saman päivän aikana. Niin kauan kun valinta tehdään maun perusteella, ei kotimaisen mansikan menekistä tarvitse olla huolissaan, toteaa Juha Poikela.

Tämän hetken ilonaiheena on lähiseudun suurkeittiöiden kiinnostus kotimaisia marjajalosteita kohtaan, menekki on kasvava, kun tuotekehitystä toteutetaan yhdessä.

Valitettavaa on se, että, suomalainen suurteollisuus käyttää jalosteisiinsa, mm. hilloihin, mehuihin ja jogurtteihin vain ja ainoastaan aasialaista halpatuontimarjaa, toteaa Juha Poikela.

Määrätietoinen laatutyö kantaa hedelmää

Lahden Tilalla on tehty järjestelmällistä laatutyötä jo vuosien ajan. Esimerkiksi asiakkailta ja työntekijöiltä saatu palaute kootaan ja käydään läpi määräajoin ja mietitään, miten toimintaa voitaisiin kehittää nykyistä paremmaksi. Myös tuotekehitys kuuluu tilan arkeen. Uusin tuote on mansikkamurske -pakaste, jota voidaan käyttää kakkuihin, rahkoihin, ym. jälkiruokiin, tai vaikkapa aamupuuron päälle; pieneksi viipaloitu marjamurske sulaa nopeasti ilman mikrouuniakin. Kun tuotteessa on vain marjan omaa sokeria, niin sitä voivat nauttia myös esimerkiksi diabeetikot.

Yritys on saanut luvan käyttää Maakuntien parhaat -laatumerkkiä, joka edellyttää korkean kotimaisuusasteen lisäksi hyväksyttyä laatujärjestelmää sekä tuotteiden ja palveluiden hyväksyntää asiantuntijaraadeissa.