Perunavarastot ovat niukat

Tammikuussa 2007 ruokaperunaa oli varastoissa vajaat 118 miljoonaa kiloa. Vuoden takaiseen tilanteeseen verrattuna määrä on 38 miljoonaa kiloa vähemmän (24 %), mikä selittyy peruna-alan pienenemisellä sekä heikommalla satotasolla. Tiken satotilaston mukaan vuoden 2006 ruoka- ja varhaisperunasato oli 576 miljoonaa kiloa. Määrä oli 167 miljoonaa kiloa (23 %) pienempi kuin vuonna 2005. Varastoissa olevasta perunasta lähes 90 % on sopimusviljeltyä.

Perunavarastot ovat pienentyneet syksystä 69 miljoonalla kilolla, mikä on 16 miljoonaa kiloa (19 %) vähemmän kuin viime vuonna samaan aikaan. Tammikuussa 2005 oli varastoissa lähes saman verran perunaa kuin nyt. Edeltävän syksyn sato oli ollut 619 miljoonaa kiloa eli 41 miljoonaa kiloa viimesyksyistä parempi. Tuolloin loka-marraskuun 2004 nettotuonti oli (tullin tilastojen mukaan) reilu 8 miljoonaa kiloa ja tammi-kesäkuussa 2005 nettotuonti kohosi 10 miljoonaan kiloon. Kuluneen syksyn aikana perunan nettotuonti on jäänyt vähäiseksi; loka-marraskuun aikana perunan vienti jopa ylitti tuonnin 140 tonnilla. Tuonnin vähäisyyttä selittää heikko perunasato koko Euroopassa.

Peruna säilynyt hyvin

Halkaisijaltaan yli 50 millimetrin perunoiden osuus on varastoperunasta 43 %, joten tilanne on pysynyt syksystä ennallaan. Perunan lajittelutappio arvioidaan hieman tavanomaista pienemmäksi. Tänä talvena lajittelutappioita ovat aiheuttaneet eniten kuivasta kesästä johtuneet mukuloiden rupisuus ja nostovaiheessa tulleet mekaaniset vioitukset. Sato on kuitenkin säilynyt varastoissa hyvin.

<Tulevan kauden suunnittelu käynnistynyt

Varastokyselyyn vastanneet viljelijät arvioivat lisäävänsä hieman ruokaperuna-alaansa tulevana kasvukautena. Viljelijöillä on varattuna siemenperunaa 10 miljoonaa kiloa vähemmän kuin viime vuoden tammikuussa, mutta toisaalta taas siemenperunan mukulakoko on tänä vuonna pienempi. Mukulakoko vaikuttaa merkittävästi siemenperunan hehtaarimenekkiin. Viljelijöiden suunnitelmat tarkentuvat huhtikuun loppuun mennessä, kun tukihakemukset on palautettava.

Tiken ruokaperunan varastotilasto perustuu 15.1. tehtyyn kyselyyn, jonka tiedot keräävät ProAgrian asiantuntijat. Kysely on tehty Manner-Suomen perunanviljelijöille, joiden varastokapasiteetti on yli 40 tonnia. Tilasto tehdään vuosittain 15.1. ja 15.10. tilanteesta.