Ammattikeittiötä on jo luomun portailla

Maku, jäljitettävyys, laatu, tuotteiden hankkiminen lähialueen tuottajilta ja osallistuminen kestävän kehityksen mukaiseen työhön sekä kilpailuvaltti. Näin perustelivat luomun valintaa uusien Portaat Luomuun – ohjelmaan kuuluvien ammattikeittiöiden edustajat. Mikkelissä vietettyjen Luomupäivien iltatilaisuudessa jaettiin seitsemän Portaat Luomuun -diplomia.

Ensimmäiselle portaalle:
– Kylpylähotelli Peurunka Laukaalta
– Peräniemen Kasino Kuopiosta
– Ramin konditorioiden molemmat toimipaikat Mikkelistä

Toiselle portaalle:
– Mikkelin Seurakuntayhtymän Susiniemen leirikeskus
– Montessori-leikkikoulu Mikkeli
– Ravintola Talli Mikkelin ammattikorkeakoulusta

Kylpylähotelli Peurungan keittiömestari Juha Knööppi pitää laadukasta ruokaa yhtenä osana ihmisen hyvinvoinnin kokonaisuudessa. – Luomu tukee tuotetarjontaamme ja yleistä ajatusmaailmaamme. Meillä luomun käyttämiseen on monia syitä, kuten hyvä laatu ja aito maku. Lisäksi ravintola haluaa vaikuttaa valinnoillaan maatalousympäristön ja luonnon monimuotoisuuden säilymiseen.

Samoilla linjoilla on Peräniemen Kasino, jossa hyödynnetään mahdollisuuksien mukaan lähituottajien tuotteita. Heille luomuraaka-aineet ovat tulleet mukaan, sillä ruuan eettisyys ja työ kestävän kehityksen tavoitteiden mukaisesti ovat tärkeitä ravintolan toiminnassa.

Mikkelin Seurakuntayhtymän kaikki kahdeksan keittiötä ovat olleet ensimmäisellä portaalla vuodesta 2003 alkaen. Susiniemen leirikeskus on nyt siirtynyt kehitysohjelmansa mukaisesti toiselle portaalle, jolloin käytettävien luomutuotteiden määrä selvästi lisääntyy. Kaikissa Mikkelin seurakuntayhtymän keittiöissä käytettävien luomupalasokerin, -hunajan ja -teen lisäksi Susiniemessä käytetään lisäksi luomukaura- ja -ruishiutaleita, -kananmunia, -ruisleipää, -valkosipuliyrttiseosta sekä kahta erilaista luomuyrttiseosta.

– Haluamme tarjota asiakkaillemme parasta mahdollista ruokaa ja samalla kantaa eettisen ja ekologisen vastuumme luomakunnasta. Teemme lämmöllä laadukasta lähi- ja luomuruokaa, kuvaillaan Susiniemestä keittiön ruokaan liittyviä valintoja. Vuoden alusta ohjelmaan liittynyt Ravintola Talli valmistaa Luomupäivien tarjoilut lähes kokonaan luomuraaka-aineista. Keittiö siirtyi suoraan portaalle kaksi monipuolisella luomun käytöllään.

– Lähi- ja luomuruoka-ajattelu on täällä Etelä-Savon alueella tyypillistä, sillä raaka-aineiden toimittajia on edelleen hyvin tiiviisti alueella, kertoo keittiömestari Jukka-Pekka Riipinen. Imagon kautta saatavan kilpailuedun lisäksi Riipinen näkee luomuajattelun palvelevan samalla opetusta esimerkiksi luomutuotteiden suunnittelun avulla.

Raimon konditoria-kahvilat tulivat mukaan erottautuakseen ja siten imagon terävöittämiseksi. – Me haluamme tehdä sitä, mitä kukaan muu ei tee. Omassa porukassa mietimme, mitä voisimme asiakkaille tarjota. Nyt meillä on tarjolla luomutee ja -sokeri. Siinä on jo alku, Raimo Liedes kertoo.

Luomun käyttöön apua Luomukeittiökeskuksesta

Kiinnostus luomutuotteiden käyttämiseen on ammattikeittiösektorilla jatkuvassa kasvussa. Askeleita luomun käytön portailla on tähän mennessä ottanut jo 196 keittiötä. Näistä 87 on ohjelman ensimmäisellä, 70 toisella ja 39 kolmannella portaalla.

Luomukeittiökeskuksesta saa tietoa luomutuotteiden käytöstä, saatavuudesta, omavalvonnasta sekä keittiökohtaisen suunnitelman, jossa luomun käyttöä lisätään portaittain. Portaat Luomuun – ohjelmassa valmennetaan ammattikeittiöitä luomutuotteiden käyttöön ja EU-asetuksen mukaiseen markkinointiin. Ohjelmaan kuuluva keittiö voi kertoa asiakkailleen tarjoamistaan luomuraaka-aineista. Luomutuotteita lisätään portaittain keittiökohtaisen tavoitteen mukaan. Alkuun pääsee jo kahdella tuotteella.