Sipulit suojaavat syöviltä

Valkosipulin ystävät ovat saaneet uuden syyn syödä suosikkikasvistaan. Laajan italialaistutkimuksen mukaan runsas sipulin ja valkosipulin saanti saattaa nimittäin suojata monilta syöviltä. Valkosipuli näytti olevan syöpäriskin vähentäjänä erityisen tehokas. Vielä ei tarkasti tiedetä, mitkä yhdisteet syövältä mahdollisesti suojaavat. Tutkimus julkaistiin arvostetussa American Journal of Clinical Nutrition -lehdessä.

Runsas valkosipulin ja sipulin saanti näytti vähentävän riskiä sairastua kaikkiin tutkittuihin syöpiin. Näitä olivat suuontelon-, ruokatorven-, paksusuolen-, eturauhasen- ja kurkunpään syövät sekä nielu-, munasarja-, rinta- ja munuaissyövät. Yhteys oli voimakkain suuontelossa, nielussa, ruokatorvessa ja kurkunpäässä esiintyvien syöpien riskin alenemiseen. Runsaaksi sipulinsaanniksi laskettiin yli 80 grammaa sipulia päivässä.

Sipulikasvien merkitystä kasvainten kehittymisessä tutkittiin yhdistämällä aineistoa italialaisista ja sveitsiläisistä tapaus-verrokkitutkimuksista. Tutkimuksen aineisto koostui yhteensä 10 000 syöpää sairastavan ja 15 000 terveen verrokin ruuankäyttötiedoista. Tutkimuksessa otettiin huomioon energiansaanti ja muut päämuuttujat.

Myös laajassa eurooppalaistutkimuksessa (European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition, EPIC) todettiin äskettäin, että valkosipulin ja sipulin syönti saattaa suojata mahalaukun syövältä. Tutkimuksessa seurattiin yhteensä noin 520 000 ihmistä 10 Euroopan maassa. Tutkimuksessa havaittiin, että sipulin ja valkosipulin saannin lisääntyminen 10 grammalla päivässä oli yhteydessä 30 prosenttia pienempään syöpäriskiin. (Finfood)