Vientirenkaaseen haetaan luomuyrityksiä

Luomutuotteiden Vientirengas "Organic Food Finland" hakee joukkoonsa 1–3 uutta yritystä syksystä alkaen. Rengas on toiminut kohta kaksi vuotta, mutta luomuvientikokemusta on jo kymmeneltä vuodelta, kertoo Luomuvientirenkaan yhteisvientipäällikkö ERKKI PÖYTÄNIEMI, joka oli aloittamassa luomulakritsan vientiä jo vuosina 1996-97.

Luomuvientirenkaassa ovat mukana Finnamyl, Helsingin Mylly, Kankaisten Öljykasvit, Makulaku Lakritsa, Maustaja ja Norrgård. Vientirenkaan yritysten luomuviennin arvo on noin 1,5 miljoonaa euroa vuodessa. Pääosa viennistä suuntautuu Länsi-Eurooppaan, missä suurimpana kohdemaana on Britannia. Lisäksi vientiä on Kauko-Itään, Australiaan ja Yhdysvaltoihin.

Luomubuumi meneillään Yhdysvalloissa

— Vaikka luomumarkkinat Suomessa vaikuttavat edelleen vaisulta, ei samaa voi sanoa
markkinoista muualla. Euroopan suurimmat luomumarkkina t Saksa ja Britannia ovat uusimpien tietojen mukaan edelleen 10-15 prosentin kasvussa, kertoo Pöytäniemi.

Kokonaismarkkina Euroopassa on 12 miljardia euroa. Yhdysvalloissa on meneillään luomubuumi ja vuotuinen kasvu on ollut 20-25 prosenttia jo useita vuosia ja kokonaismarkkina jo 13-15 miljardia dollaria.

Etenkin Yhdysvalloissa markkinoiden kasvua rajoittaa luomutuotteiden ja raaka-aineen tarjonnan puute. Myös Kaukoidän luomumarkkina on kovassa kasvussa ja näyttää erittäin lupaavalta, vaikka kokonaismarkkina on vielä murto-osa Euroopasta ja Pohjois-Amerikasta, Pöytäniemi arvioi.

Vaikka luomutuotemarkkinat edelleen painottuvat peruselintarvikkeisiin,
on luomutuotteiden tarjonta erittäin monipuolista. Pöytäniemen mukaan markkinoille mahtuu vielä niin korkealaatuisia luomujalosteita kuin laatu- ja hintakilpailukykyisiä raaka-aineita.

Suomesta viedään muun muassa luomuperunajauhoja, kaurahiutaleita, vehnäjauhoja, rypsiöljyä, luomulakritsaa, -hilloja ja -ketsuppia.