Taas tiukkaan 141-vääntöön EU:n kanssa

Maa- ja metsätalousministeri JUHA KORKEAOJA veikkaa, että neuvotteluista maatalouden vakavien vaikeuksien kansallisista tuista on tulossa tiukat. Komission kanssa on käyty jo alustavia keskusteluja, ja on selvinnyt, että komission virkamieskunnan mielestä 141-tuki on siirtymätukea, jonka olisi pitänyt jo loppua.

Kesällä komissiolle annettava arviointiraportti osoittaa, että rakennekehityksessä Suomen yhdentyminen Euroopan unioniin on edennyt, mutta ilmaston suhteen ei. — Ehkä tarvitaan vielä noin 80 vuotta, että maissia viljellään Keski-Suomessa, ministeri havainnollisti toimittajatapaamisessa tiistaina Helsingissä.

141- eli vakavien vaikeuksien tukia säätelevä pykälä sovittiin Suomen EU-jäsenyysneuvottelujen loppuvaiheessa ja se on voimassa vielä ensi vuoden loppuun.
Suomi on käynyt komission kanssa jo alustavia neuvotteluja 141-tuen jatkosta. Korkeaojan mukaan on oleellista varmistaa, että tuotannon monipuolisuus säilyy Suomessa. — Maaseudun elinvoimaisuuden säilyttäminen edellyttää, että Suomessa pysyy kilpailukykyinen maatalous. Meillä on maatalouskomissaari MARIANN FISCHER BOELIN kanssa yhteneväinen käsitys siitä, että Suomessa maatalouden toimintaedellytykset on voitava turvata.