Vuoden 2005 puutarhatilastot valmiit

Vuonna 2005 puutarhatuotantoa harjoitti 6 288 yritystä 17 000 hehtaarin alalla. Puutarha-tuotannon yritysmäärä laski viime vuonna kaikilla tuotantosektoreilla, samoin pinta-alat lukuun ottamatta hedelmäntuotantoa ja kasvihuonevihanneksia. Tuotannon määrissä tapahtuneet muutokset olivat kuitenkin vähäisiä.

Avomaalla alat laskussa – omena poikkeuksena

Avomaavihannesten kokonaisala väheni reilulla 500 hehtaarilla. Pinta-alaltaan suurimman avomaavihanneksen tarhaherneen ala pieneni viime vuonna 2 000 hehtaariin ennen muuta teollisuuden sopimustuotannon vähentymisen vuoksi. Avomaan vihannesten sopimustuotanto väheni 300 hehtaarilla edellisvuoteen verrattuna. Myös marjojen sopimustuotanto väheni. Marjojen kokonaisala pieneni kuitenkin enää 41 hehtaarilla, kun viime vuosina vähennys on ollut 130 – 220 hehtaarin luokkaa. Omena-alan kasvu ei ole osoittanut taantumisen merkkejä: vuodesta 2000 ala on kasvanut 141 hehtaarilla. Vuoden 2005 sato oli suurin 21-vuotisessa puutarhayritysrekisterin historiassa.

Kasvihuonevihanneksilla ennätyksellinen vuosi

Viime vuonna Suomessa tuotettiin ennätyksellinen määrä tomaattia: lähes 38 miljoonaa kiloa. Kurkkusato kohosi 32 miljoonaan kiloon ja paprikan sato lähes 990 tonniin. Ruukkuvihannesten tuotanto kasvoi jo viidentenä vuonna peräkkäin. Ruukkuvihanneksia tuotettiin 64 miljoonaa kappaletta. Kasvihuonevihannesten (pl. ruukkuvihannekset) valotettu ala (viljelyaika 10 – 12 kk) kasvoi 7,4 hehtaarilla, ja se oli 46 hehtaaria vuonna 2005. Tästä tomaatin osuus oli 22 hehtaaria ja kurkun 21 hehtaaria, joten ensimmäistä kertaa tomaatin valotuotanto saavutti kurkun valotetun pinta-alan.

Sipulikukkatuotanto kasvussa – orvokki ryhmäkasvien ykkönen

Sipulikukkatuotanto kasvoi lähes 57 miljoonaan kappaleeseen. Suosituimman eli tulppaanin määrä kohosi reiluun 44 miljoonan sipuliin, myös ruukkunarsissien määrä kasvoi. Kesäkukkia viljeltiin noin 45 miljoonaa kappaletta. Suosituin kasvi oli edelleen orvokki, jonka osuus kokonaistuotannosta oli reilu neljännes. Kukka-amppeleita tuotettiin vuonna 2005 lähes 2,4 miljoonaa kappaletta. Suosituin oli orvokkiamppeli. Leikkokukkatuotantoala putosi alle 40 hehtaarin, ja leikkoruusun tuotantoala väheni 3,6 hehtaarilla.

Puutarhayritysrekisterin tiedot kerätään kerran vuodessa kaikilta puutarhatuotteita myyntiin viljeleviltä yrityksiltä. Viime vuonna kyselyjä lähetettiin kaikkiaan 7 049. Tuotantolukuja on saatavilla avomaan- ja kasvihuonevihanneksista, marjoista, hedelmistä, koristekasveista, viljellyistä sienistä ja taimitarhaviljelystä. Kesäkuussa ilmestyvä Puutarhayritysrekisteri 2005 -julkaisu sisältää lopulliset tiedot sekä alueittaisia tietoja ja karttoja.