Puutarhamessut avaavat loistokkaasti kevään

Puutarhamessut aloittavat puutarhan kevään. Puutarhan Kevät 2006 -messut ovat TurunMessu- ja Kongressikeskuksessa 31.3. – 2.4.2006. Turun puutarhamessujen historiaalkaa jo 1800-luvulla ja tavoitteena on tälläkin kertaa tehdä näyttelystä elämys,joka saa kävijät haukkomaan henkeään.

Vuoden näyttävimmän puutarhanäyttelyn taustalla ovat puutarhajärjestötVarsinais-Suomen alueelta* sekä Turun Messu- ja Kongressikeskus. Joka toinen vuosijärjestettävät suurmessut esittelevät tällä kertaa laajasti muun muassa kesäkukat jatulppaanit. Puutarhamessut jakautuvat neljään näyttelyhalliin. Mukana on kukkienlisäksi myös mm. puutarhakoneita ja piharakentamisen tuotteita. Kaikkiaannäytteilleasettajia on lähes 200.

Kesäiset kukat ja upeat tulppaanit

Messukävijöille esitellään kevään loistokkaimmat kansainväliset kesäkukkauutuudet,joita messuilla on yli 50 lajiketta. Kaikkiaan erilaisia kesäkukkia on messuillaennätyksellisen paljon – yli 5000 ruukkua. Näistä värikkäistä ja monen muotoisistakesäkukista floristit ovat taidokkaasti loihtineet ”maailman suurimman kesäkukan”.Sen halkaisija on yli 8 metriä ja se koostuu monista erilaisista kesäkukista.

Kesäkukkien lisäksi toisena pääteemana ovat tulppaanit. Kesäkukkia on tulossamessuille lähes 30 000 kappaletta. Messuilla järjestetään tulppaanilajikekilpailu,jossa yleisö saa päättää mikä 25:sta tulppaanilajikkeesta on suomalaiseen makuunmieleisin. Palkintona on lentoliput Amsterdamiin.

Yleiskoristeluun kuuluvat nurmikentät, kukkivat puut ja suihkulähteet sekävaihtelevat pinnanmuodot. Toiveiden Lähde on ympäröity kukilla. Lähteeseen heitetytkolikot ohjataan hyvään tarkoitukseen messujen jälkeen. Bellman – paviljonki tarjoaakävijöille myös musiikillisen elämyksen. Paviljonkia ympäröivät kukkivat omenapuut,koivut ja syreenit.

Kukkasidonnan huiput vauhdissa

Kukkasidonnan Suomen Mestaruuskilpailut mitellään messuilla lauantaina 1.4. Paikallaon 14 kilpailijaa. Myös lapset pääsevät osallistumaan kukkasidontaan, silläsunnuntaina 2.4. heille on järjestetty oma kisansa. Osallistujat ovat Turunpäiväkotilapsia.

Puutarhamessuilla katsellaan puutarhanhoitoa muutenkin myös lastensilmin. Lapset ja puutarha -teeman alla esitellään muun muassa leikkimökkienparhaimmistoa. Leikkimökkinäyttelyn tuotteet ovat olleet mukanasuunnittelukilpailussa. Mukana on pääasiassa pienoismalleja. Lapset voivat myöspäästä multaan käsiksi, sillä messuilla lapset voivat istuttaa oman kukkataimenkotiin viemisiksi.

Opastusta omaan pihaan ja puutarhaan

Messuilla voi kysellä apua omiin puutarhanhoitoa käsitteleviin murheisiin. Neuvoasaa koko messujen ajan Lounais-Suomen Puutarhayhdistyksen neuvontapisteeltä.Samaisessa paikassa on myös varrennusnäytöksiä. Yleisöllä on mahdollisuus teettäävartetaimia omista omenapuun oksista.

Myös messujen ohjelmasisällöstä voi poimia kiinnostuksen kohteita. PunonnanopettajaSeija Viitanen esittelee messuilla Ilmeikästä pajupuutarhaa ja Maa- jaelintarvike-talouden tutkimuskeskus MTT esittelee uudet omenalajikkeet. Niinikäänmessuilla uppoudutaan Kotipuutarhan suunnittelun perusteisiin ja aina viehättäviinorkideoihin.

Vinkit juhliin ja häihin

Puutarha-alan opiskelijat valmistavat messuille nähtävää ”puutarhajuhlat” teemanalla. Niin ikään messuilla nähdään, miltä näyttää koristeltu hääauto. Viihteellinenmuotiesityksen messuille tarjoaa Sirpa Rydman. Teemana on Kuuba. Lavalla nähdäänmyös taidokkaita hääkimppuja.

* Loisteliaan yleiskoristelun takana ovat vahvat alan vaikuttajat:Kauppapuutarhaliiton V-S piiri ry, Aura Trädgårdsvänner rf, Lounais-SuomenPuutarhayhdistys ry. ja Suomen Kukkakauppiasliiton V-S piiri ry.

Oma Piha -lehti on messuilla mukana.