Pihamaasta Vuoden 2006 Hortonomi

Hortonomien yhdistys on yksimielisesti valinnut Vuoden Hortonomiksi 2006viljelijän ja viinitilayrittäjän, hortonomi Janne Pihamaan.

– Hortonomien yhdistyksen mielestä hortonomi, viljelijä ja viinitilayrittäjäJanne Pihamaa on toiminut ansiokkaasti hortonomien monitahoisessatyöympäristössä. Hän on kotimaisen tilaviinivalmistuksen pioneeri,visionääri sekä aktiivinen alansa kehittäjä. Lisäksi hän on tuonutesimerkillisellä tavalla hortonomien ammattikuntaa tunnetuksi laajalleyleisölle, todetaan valintaperusteissa.

Janne Pihamaa on valmistunut hortonomi AMK:ksi Lepaalta vuonna 1997. Hänenkotitilallaan Asikkalan Kalkkisten kylässä on viljelty mansikkaa, sekävadelmaa ja vihanneksia 1970-luvulta lähtien.

Sukupolvenvaihdoksenjälkeen, vuodesta 2000 Janne Pihamaa on johtanut kotitilansa 15 ha:nviljelmiä. Nykyään tilalla viljellään marjoja, vihanneksia (noin 25erilaista), varhaisperunaa sekä hernettä, jotka myydään pääasiassa omienmyyntipisteiden kautta suoraan kuluttajille.

Vuodesta 2000 tilalla onollut myös viinitila, joka tuottaa siidereitä, viinejä, liköörejä javäkevämpiä alkoholijuomia sekä muita jatkojalosteita marjoista jahedelmistä. Tuotteet myydään pääasiassa omalta tilalta Kalkkisista, missäsijaitsee myös oma kahvila, viinitupa ja tilausravintola. Viini- jaPuutarhatila Pihamaa on valittu Asikkalassa vuoden yritykseksi 2004.

Hortonomeja valmistunut 2000

Hortonomien yhdistys ry. on perustettu vuonna 1925. Jäseniä on tällähetkellä noin 500. Hortonomeja on valmistunut kautta aikain noin 2 000.

Hortonomit ovat erikoistuneet maisemasuunnitteluun tai puutarhatalouteenammattikorkeakoulun koulutusohjelmissa. Hortonomit työskentelevätasiantuntijatehtävissä esimerkiksi viheralueiden suunnittelun jarakentamisen, avomaa vihannesviljelyn, hedelmien ja marjojen viljelyn,kasvihuonetuotannon sekä taimistoviljelyn parissa.

Hortonomien suurimpiatyöllistäjiä ovat yritykset, kaupungit, kunnat sekä mm. seurakunnat.Hortonomien yhdistys ry. on nimennyt ammatissaan ja alalla ansioituneenVuoden Hortonomin vuodesta 1987 lähtien.

Muutamia aiemmin valittuja Vuoden Hortonomeja:

v. 2000 Pekka Leskinen, toimitusjohtaja Viherympäristöliitto ry.
v. 2001 Juha Rampa, taimistoviljelijä Satakunnan Taimitukku Oy
v. 2002 Aila Tarvainen, maisemanhoidonneuvoja Uudenmaan Maaseutukeskus
v. 2003 Aino-Kaisa Nuotio, suunnitteluhortonomi SCC-Viatek Oy
v. 2004 Paula Ritanen-Närhi, free-lancer puutarhatoimittaja
v. 2005 Matti Tuominen, ylipuutarhuri Kultarannan huvilatila, Tasavallan presidentin kanslia