EU:n luomumerkki pakolliseksi

EU:n luomumerkki on tulossa pakolliseksi kaikissa unionin alueella myytävissä luomuelintarvikkeissa. Komission hyväksymät uudet merkintäsäännöt astuvat voimaan tuontituotteiden osalta jo tammikuussa 2007, ja muiden tuotteiden osalta tammikuussa 2009. Yhtenäisen merkintäkäytännön pyrkimyksenä on auttaa kuluttajia tunnistamaan luomutuotteet.

EU:n viljantähkää kuvaava luomumerkki on ollut olemassa jo useita vuosia, mutta sen käyttö on ollut suhteellisen vähäistä. EU-merkin sijaan jäsenvaltioissa on käytetty kansallisia luomumerkkejä. Suomessa se on vihreä-valkoinen aurinkomerkki, joka löytyy tällä hetkellä reilusta 2500 tuotenimikkeestä.

Kansallista luomumerkkiä voi jatkossakin käyttää tuotepakkauksissa EU:n luomulogon rinnalla. EU-merkin voi korvata tuotteessa myös sanallinen merkintä ¤EU organic¤. Sanallinen merkintä voidaan tehdä englannin lisäksi myös muilla eurooppalaisilla kielillä.

EU-merkkiä käytetty lähinnä vientituotteissa

Osa suomalaisista luomuelintarvikkeita valmistavista yrityksistä on jo nyt käyttänyt EU:n luomumerkkiä kansallisen merkin rinnalla. – EU:n merkkiä ovat käyttäneet lähinnä yritykset, joilla on luomutuotteiden vientiä. Merkkiä näkee myös Suomeen tuoduissa luomutuotteissa, mutta ei läheskään kaikissa, kertoo markkinoinnin suunnittelija MARIKA AUERSALMI Finfood Luomusta.

Auersalmi pitää yhtenäisen EU:n luomumerkin käyttöönottoa myönteisenä asiana.
– Yhtenäisen linjan rakentaminen on hyvä asia, sillä se helpottaa kuluttajien mahdollisuuksia erottaa luomutuote tavanomaisista tuotteista, hän linjaa.

Auersalmi huomauttaa, että jotta yhtenäisestä merkistä olisi todellista hyötyä, sen tunnetuksi tekemiseen kuluttajille tarvitaan riittävästi resursseja. – Pelkkä EU-tason tiedotus ei riitä, vaan tarvittaan myös kansallisia tiedotuskampanjoita.

Suomessa luomutuotteita ja kansallista luomumerkkiä on tehnyt tunnetuksi vuodesta 1997 lähtien toiminut Finfood Luomu.