Jouluruuissa painavat laatu, hinta ja kotimaisuus

Suomalaiset kuluttajat kiinnittävät jouluruokaostoksilla huomiota ennen kaikkea elintarvikkeen laatuun. Seuraavaksi eniten ostopäätöksiä ohjailevat elintarvikkeiden hinnat ja kotimaisuus.

Laatu on määräävin ostopäätökseen vaikuttava tekijä etenkin 25-34-vuotiaille kuluttajille. Tätä nuoremmat kuluttajat kiinnittävät ennen kaikkea huomiota ruuan hintaan, mutta myös laatu on keskeisellä sijalla päätöksenteossa. Jouluruuan kotimaisuutta arvostavat muita enemmän naiset, lapsiperheet sekä keski- ja suurituloiset kuluttajat. Jouluruuan kotimaisuutta pidetään nyt tärkeämpänä ostopäätöksiä ohjaavana tekijänä kuin ennen.

Tiedot käyvät ilmi Finfoodin ja Päivittäistavarakauppa ry:n teettämästä jouluruokakyselystä. Taloustutkimuksen toteuttamaan kyselyyn vastasi lähes 400 iältään 15-79-vuotiasta suomalaista. Kysely toteutettiin puhelinhaastatteluna 14.-15. joulukuuta.

Kinkku on syödyin jouluruoka

Kinkku on suomalaiskodeissa kaikista syödyin jouluruoka, sillä kyselyn mukaan se komistaa joulupöytää 84 prosentissa kotitalouksia. Loput 16 prosenttia kotitalouksista suosivat kinkun sijaan kalkkunaa. Kalkkuna löytyy joulupöydästä keskimääräistä useammin Uudellamaalla ja Länsi-Suomessa.

Joululaatikoista suosituin on lanttulaatikko, jota tarjoaa joulupöydässä 77 prosenttia kotitalouksista. Lähes yhtä monessa suomalaiskodissa syödään jouluna porkkanalaatikkoa, ja yli puolet kotitalouksista kattaa pöytään myös perunalaatikkoa. Enemmistö suomalaisista ostaa lanttu- ja porkkanalaatikon valmiina kaupasta, mutta perunalaatikko tehdään mieluummin itse.

Myös muut perinteiset jouluruuat pitävät pintansa suomalaiskotien joulupöydissä. Kuudessa kymmenestä kotitaloudesta syödään jouluna rosollia tai sillisalattia. Riisipuuro ja makeat leivonnaiset kuuluvat jouluun 41 prosentissa suomalaistalouksia. Noin kolmannes kotitalouksista kattaa joulupöytään myös leipää, perunoita, graavikalaa ja makeisia. Monessa kodissa joulupöytään kuuluvat lisäksi silli ja juustot.

Rahaa käytetään viimevuotiseen tapaan

Puolet suomalaisista aikoo käyttää joulun ruokaostoksiin enintään 149 euroa. Neljännes aikoo ostaa jouluruokaa 150-249 eurolla, ja tätäkin enemmän rahaa käyttää 15 prosenttia suomalaisista. Yksi kymmenestä ei aio ostaa jouluruokaa lainkaan, ja yhdeksän prosenttia ei osaa arvioida jouluruokaan käytettävän rahan määrää. Valtaosa kuluttajista ilmoittaa käyttävänsä jouluruokaan rahaa viimevuotiseen tapaan.

Suomalaiset ostavat jouluruuat ja jouluruoka-ainekset mieluiten hyper- ja supermarketeista. Näistä aikoo jouluruokansa hankkia 86 prosenttia kotitalouksista. Jouluruokiin liittyvää tietoa etsitään mieluiten omista reseptikirjoista ja -vihoista, aikakauslehdistä ja keittokirjoista.