Luomuliitto uskoo sopimustuotantoon

Luomuliitossa uskotaan, että luomutuotantoa voidaan kehittää parhaiten lisäämällä sopimustuotantoa. Näin viljelijät voivat vastata jalostajien ja viejien tarpeisiin ja toisaalta jalostajat saavat tarvitsemansa raaka-aineen.

Luomuliitto juhlii perjantaina 20-vuotista taivaltaan Mikkelissä. Liitto perustettiin Juvalla vuonna 1985, jolloin Suomessa oli alle 50 luonnonmukaisesta viljelystä innostunutta pioneeria. Nyt luomuviljelijöitä on 4450 ja luomuviljeltyä peltoalaa on 6,7 prosenttia eli 148 817 hehtaaria.

— Luomuviljelystä on tullut varteenotettava vaihtoehto, sanoo toiminnanjohtaja ARJA PELTOMÄKI. Vaikka luomualat kääntyivät tänä vuonna laskuun, luomuväki uskoo nousuun.

— Yritykset kehittävät uusia tuotteita ja vientiä on harjoitettu hyvään hintaan. Maatalouspolitiikan tukiuudistuksissa on hyviä elementtejä, joten luomuviljely on ensi vuonna jälleen houkuttelevaa, Peltomäki summaa.

Luomuviljelijän kannalta tärkeä muutos on selvästi parantunut viljan ja valkuaiskasvien markkinatilanne. Valkuaisrehuja, rypsipuristetta ja hernettä tai papua, tarvitaan lisää kotieläinten ruokintaan. Kun samanaikaisesti EU:n tilatukiuudistus suosii näiden kasvien viljelyä, luomutilojen määrä lisääntynee jälleen ensi keväänä. Valkuaiskasvien viljely monipuolistaa karjattomien luomutilojen tuotantoa, ja parantunut viljelykierto auttaa tuotannollisten ongelmien voittamisessa.

Vaihtoehtoviljelystä kaikkien tuntemaa luomua

Kahdenkymmenen vuoden aikana ”orgaanis-biologinen eli vaihtoehtoinen viljely” on vakiintunut ja saanut tunnetun nimen. Kaikki tuntevat sen nyt luomuviljelynä. 1980-luvulla ruokakaupoissa oli vain muutamia luomumehuja, mutta nyt pienissäkin ruokakaupoissa on kymmeniä ja isoissa jopa 500 eri luomutuotetta.

Luomun taival ei kuitenkaan ole pelkkää menestystarinaa. Luomukotieläintiloja kaivattaisiin lisää, sillä tarjonta ei riitä täyttämään kysyntää. Luomuväelle oli pettymys, kun Atria lopetti luomutuotteiden jalostuksen alkuvuonna. Toisaalta päätös luo kysyntää pienille jalostajille.

Kaura tärkein luomuvientituote

Tärkein luomun vientituote on edelleen kaura. Sitä viedään entistä enemmän jalostettuna eli kaurahiutaleina, jotka käytetään useimmiten myslien raaka-aineiksi. Määrä on kasvanut noin 250 000–-300 000 kiloon kuukaudessa. Suurin jalostaja on Helsingin Myllyn omistama Polar Mills. Kaurasta saattaa Suomessa tulla talvella puutettakin, kun sekä kotimainen kysyntä että vienti hiutaleina ja myös jyvinä onkasvanut samanaikaisesti.

Hyvä merkki suomalaisen luomun kehityksestä ovat myös Luomutuotteiden Vientirenkaan Organic Food Finland´in uudet yritykset. Syksyllä vientirenkaaseen ovat liittyneet Kankaisten Öljykasvit kylmäpuristetun rypsiöljyn viejänä ja Maustaja ketsupin, sinapin ja hillojen viejänä. Ennestään mukana ovat olleet Finnamyl, Helsingin Mylly ja Makulaku. (Finfood)