Vihannes- ja omenasadosta tulee hyvä

Tämänvuotisten syysomenien poiminta on loppusuoralla. Etelä-Suomessa poimitaan parhaillaan syysomenalajikkeiden Raike, Melba, Make, Sandra ja Heta loppusatoa. Punakanelin ja Jaspin poiminta on vielä alussa.

Sateiden ansiosta omenat kasvoivat kookkaiksi ja mehukkaiksi. Näin ollen syysomenoiden sato on laadultaan hyvä. Kokonaissato muodostui tavanomaista paremmaksi, mutta tarhojen välillä on eroja. Etelä-Suomen tarhoissa päästään poimimaan talvilajike Atlaksen satoa kahden viikon sisällä. Talvilajike Lobon sadon odotetaan kypsyvän poimintakuntoon lokakuun alussa.

Vihannessato on laadultaan ja määrältään hyvä

Avomaan kurkkujen ja kesäkurpitsojen satokausi on päättymässä koko maassa. Kukka- ja parsakaalin sekä rapean keräsalaatin satokauden arvioidaan sen sijaan jatkuvan syyskuun loppupuolelle asti. Nyt korjattavan vihannessadon määrä ja laatu on hyvä.

Varastovihannesten korjuu on käynnistymässä hiljalleen. Istukkaista kasvatetun sipulin sato on saatu talteen koko maassa. Tällä viikolla nostetaan Etelä-Suomessa ensimmäisiä porkkanoita lyhytaikaiseen varastointiin, mutta täyteen vauhtiin porkkanan, punajuuren, lantun ja kiinankaalin korjuu pääsee viikon kuluessa.

Keräkaalin, mukulasellerin, palsternakan ja purjon korjuun arvioidaan alkavan syys-lokakuun vaihteessa. Viime viikkojen säät ovat olleet suotuisat varastovihannesten kasvulle. (Finfood)