Mustaherukan sato parhaimmillaan

Mustaherukan korjuukausi on Etelä-Suomessa parhaimmillaan ja Sisä-Suomessakin pääsemässä täyteen vauhtiin. Pohjanmaalla mustaherukan satoa aletaan korjata tällä viikolla. Mustaherukan sadosta odotetaan laadultaan ja määrältään hyvää, arvioi TERHI TAULAVUORI Pro Agria Maaseutukeskusten Liitosta.

Valko- ja punaherukat on saatu korjattua lähes kokonaan Etelä- ja Keski-Suomessa. Sato on hyvälaatuinen ja määrältäänkin hieman tavanomaista parempi.

Vadelman satokausi on päättymässä Pohjanmaata myöten. Tähän mennessä korjatun vadelman laatu ja satomäärä on ollut hyvä sateista huolimatta.

Omenasta tulossa hyvä sato

Varhaisomena Pirjan poiminta on alkanut Etelä-Suomen rannikkoalueen tarhoissa. Tällä viikolla satoa päästään korjaamaan myös Huvituksesta ja Valkeasta kuulaasta. Kesälajikkeiden sato arvioidaan hyväksi.

Syyslajikkeiden Maikki, Raike, Samo ja Jaspi sekä talvilajike Lobon satonäkymät ovat hyvät. Muiden lajikkeiden sato arvioidaan vähintään tyydyttäväksi. Lohko- ja tilakohtaiset erot ovat kuitenkin suuret tänä vuonna.

Vihannesten kasvu tasaista

Vihannesmaat eivät toistaiseksi ole pahasti kärsineet märkyydetsä. Valmistuneen vihannessadon laatu on ollut hyvä salaatteja lukuun ottamatta. Määräkin on tavanomainen tai jopa tavanomaista parempi koko maassa.

Varastovihannesten kasvu ja kehitys näyttävät lupaavilta tässä vaiheessa, mutta syksyn säät ratkaisevat määrän ja laadun. Jatkuvat sateet vaikeuttavat sadonkorjuuta ja heikentävät vihannesten varastokestävyyttä. Vihannesviljelijöiden toiveena onkin lämmin ja aurinkoinen syksy, Taulavuori summaa. (Finfood)