Kotimaisen omenan markkinaosuus vain 6 prosenttia

Omena on suomalaisten toiseksi eniten syömä hedelmä banaanin jälkeen. Kotimaisen omenantuotannon osuus kokonaiskulutuksesta on noin kuusi prosenttia, loppu on tuontiomenaa.

Kotimaisen omenan viljelyala on kasvanut reippaasti viime vuosina. Vuonna 2004 se oli 620 hehtaaria, josta satoikäistä kasvustoa oli 500 hehtaaria. Omenaa tuottavia yrityksiä on noin 430.

Ammattimaisesti omenaa tuotetaan 1,9–3,4 miljoonaa kiloa vuodessa ja kotipuutarhoissa 2–16 miljoonaa kiloa vuodessa. Omenaa tuodaan vuosittain keskimäärin 55 miljoonaa kiloa.

EU:ssa omenasta on ylituotantoa. Suomalaiset tuntevat EU:n eniten viljellyt lajikkeet Golden Deliciousit, Galat, Jonagoldit ja Granny Smithit paremmin kuin suomalaisten ammattiviljelijöiden Pirjat, Samot, Maikit ja Lobot. Monelle suomalaiselle kotimainen omena on yhtä kuin Valkea Kuulas, Kaneli tai Åkerö, joita viljellään kotipuutarhoissa.

Manner-Suomen omenanviljelijät myyvät omenat pääsääntöisesti itse. Ahvenanmaa on tärkeää omenanviljelyaluetta, ja siellä toimii lukuisia markkinointiyhteenliittymiä ja tuottajaorganisaatioita, jotka välittävät pääosan saaren sadosta.

Työtehoseuran tutkimuksen mukaan kuluttajat ostavat kotimaisia omenoita ennen kaikkea niiden puhtauden eli säilöntä- ja lisäaineettomuuden takia. Toinen syy on maku ja vasta kolmas kotimaisuus, jonka mainitsee 12 prosenttia kuluttajista.

Osa kuluttajista pitää kotimaisia omenoita niin kalliina tai heikosti saatavina, ettei osta niitä. 14 prosenttia kasvattaa omenia itse tai saa tuttavilta.

Kuluttajat ostavat omenat mieluiten sieltä, mistä muutkin elintarvikkeet, eli päivittäistavarakaupasta. 18 prosenttia kuluttajista ei ollut lainkaan ostanut kotimaisia omenia ja 6 prosenttia ei ollut ostanut ulkomaisia.