Päivittäistavarakauppaan kolmas suuri

Tradeka-yhtymän vähittäiskauppayhtiö Tradeka Oy ja Wihuri-konsernin Ruokamarkkinat Oy:n vähittäiskauppaketjut yhdistävät liiketoimintansa. Järjestelyllä syntyy vahva kotimainen haastaja suomalaiseen vähittäiskauppaan.

Uudesta kokonaisuudesta tulee Suomen vähittäiskauppaan haastaja ja kolmas merkittävä valtakunnallinen toimija noin 14 prosentin markkinaosuudellaan sekä lähikaupan markkinajohtaja. Sillä on 750 myymälää ja 6 900 työntekijää. Vuoden 2004 yhteenlaskettu liikevaihto oli reilut 1,3 miljardia euroa.

Tradekan Siwa-lähimyymälät, Valintatalo-supermarketit ja Euromarket-hypermarketit sekä Wihurin Ruokavarasto-lähimyymälät, Sesto-supermarketit ja Etujätti-suurmyymälät yhdistetään samaan yhtiöön, jonka nimeksi tulee Tradeka Oy. Järjestelyn toteuttaminen edellyttää kilpailuviraston hyväksynnän.

Wihurin ja Tradekan omistusosuudet tulevat uudessa yhtiössä yhtä suuriksi. Toimintojen yhdistämisvaiheessa Osuuskunta Tradeka-yhtymä omistaa yhtiöstä 51 prosenttia. Wihurin sekä pääomasijoitusyhtiö Industri Kapitalin omistusosuudet ovat alkuvaiheessa 16 ja 32 prosenttia, mutta Industri Kapitalilla on oikeus lisätä omistuksensa myöhemmin 67 prosenttiin. Toimiva johto tulee omistajaksi uuteen yhtiöön vajaan yhden prosentin osuudella.

” Wihurin ja Tradekan vähittäiskaupan yhdistäminen luo mahdollisuuden kehittää uudenlainen, entistä kilpailukykyisempi kokonaisuus muuttuville markkinoille. Yhdistelmä on looginen, sillä konseptit ja liikepaikkojen sijainnit täydentävät erityisen hyvin toisiaan”, kertoo Wihurin toimitusjohtaja Matti Mustaniemi.

” Voimavarojen ja osaamisen yhdistäminen varmistaa suuremmat volyymit ja lisää tehokkuutta. Hyöty koituu kuluttajien eduksi. Kanta-asiakkaiden ja jäsenten palvelut paranevat uusien YkkösBonus-ostopaikkojen myötä etenkin pääkaupunkiseudulla”, toteaa Tradeka-yhtymän toimitusjohtaja Antti Remes.

”Odotamme läheistä yhteistyötä yhtiön ammattitaitoisen johdon kanssa kehittääksemme liiketoimintaa edelleen. Pääomapanoksen lisäksi pystymme hyödyntämään mittavan kokemuksemme vähittäiskaupasta etenkin konseptien yhtenäistämisessä ja asiakaspalvelun parantamisessa”, kertoo Industri Kapitalin partneri Michael Rosenlew.

Henkilöstö siirtyy uuden yhtiön palvelukseen vanhoina työntekijöinä. Tradeka Oy:n nykyinen toimitusjohtaja KTM Markku Uitto tulee uuden kokonaisuuden toimitusjohtajaksi.

Tradeka-yhtymän emoyritys on 300 000 suomalaisen kuluttajan omistama osuuskunta. Yhtymän vuoden 2004 liikevaihto oli 1,3 miljardia euroa. Liikevaihdosta 83 % tuli vähittäiskauppayhtiö Tradeka Oy:stä ja 17 % hotelli- ja ravintolayhtiö Restel Oy:stä. Yhtymän henkilöstön määrä on yhteensä 8 640. Tradeka Oy on monimyymälärakenteella ketjumaisesti toimiva vähittäiskauppayritys, jota ohjataan keskitetysti. Toiminta perustuu kolmeen valtakunnalliseen myymäläbrändiin: Siwa, Valintatalo ja Euromarket. Restelin hotellibrändit ovat Cumulus, Rantasipi, Ramada, Holiday Inn sekä Crowne Plaza. Ravintolabrändejä ovat mm. Martina, Huviretki, Parnell¤s ja Golden Rax Pizzabuffet.

Nyt julkistettava järjestely koskee Tradeka Oy:n vähittäiskauppaa ja sen kolmea valtakunnallista ketjua, Siwaa, Valintataloa ja Euromarkettia.

Wihuri Oy on kauppaa ja teollisuutta harjoittava kansainvälinen suomalainen monialayritys. Wihurin neljä toimialaa ovat Päivittäistavararyhmä, Pakkausteollisuus, Tekninen Kauppa ja Erityistoimialat. Wihuri-konsernin liikevaihto vuonna 2004 oli 1,5 miljardia euroa ja henkilöstön määrä noin 6 200. Wihurin Päivittäistavararyhmä muodostuu Wihuri Oy Aarniosta ja Ruokamarkkinat Oy:stä. Aarnio harjoittaa tukkukauppaa Metro-nimellä palvellen ruokaa valmistavia sekä jälleenmyyjäasiakkaita. Vähittäiskaupasta vastaavan Ruokamarkkinat Oy:n myymäläketjuja ovat Ruokavarasto, Sesto ja Etujätti.

Nyt julkistettava järjestely koskee Ruokamarkkinat Oy:n Ruokavarasto-, Sesto- ja Etujätti-vähittäiskauppaketjuja.

Industri Kapital on pohjoismainen pääomasijoitusyhtiö, jonka hallinnoimat varat ovat lähes neljä miljardia euroa. Vuodesta 1989 lähtien se on sijoittanut 50 eurooppalaiseen yritykseen. Nyt Industri Kapital on omistajana 22 yrityksessä, joiden yhteenlaskettu liikevaihto on noin 7,5 miljardia euroa. Industri Kapital sijoittaa pääasiassa keskikokoisiin, vakaiden toimialojen yrityksiin, joilla on vahva markkina-asema ja tuloksenparannusmahdollisuuksia. Suomalaisia sijoituksia ovat Consolis, CPS Color, Dynea, Eltel Networks, Enermet, KCI Konecranes, Noviant ja Paroc. Industri Kapitalin vähittäiskauppaosaaminen perustuu muun muassa sen Ellos-, Kotijäätelö- ja Lindex- sijoituksiin.