Kurkkua markkinoille ennätystahtiin

Jo yli puolitoista kuukautta jatkunut aurinkoinen sää on vauhdittanut kotimaisen kurkkusadon ennätysmääriin. Auringonpaisteen seurauksena kurkun kuluttajahinnat ovat painuneet nopeasti alas. Samalla kotimainen kurkku on työntämässä ulkomaisen tuontikurkun pois kaupan tiskeistä.

Kauppapuutarhaliiton toiminnanjohtaja ISMO OJALA kertoo, että kurkun satomäärät ovat tällä hetkellä kymmeniä prosentteja normaalin yläpuolella. Kurkkukasvustot antavat parhaillaan satoa jopa 2,5 kiloa yhtä kasvihuoneneliömetriä kohden viikossa. Viikkosato on siten reilusti toista miljoonaa kiloa. Eri puolilla maata sijaitsevien 500 kasvihuoneyrityksen viljelyala on kurkun osalta yhteensä noin 80 hehtaaria.

Kuluttajahinnat laskeneet puoleen helmikuisesta

Kurkun kuluttajahinta oli helmikuussa Tilastokeskuksen mukaan 4,28 euroa kilolta, mikä on runsaan kuukauden aikana laskenut yli puolet. — Koskaan aikaisemmin kurkun kuluttajahinnat eivät ole olleet näin alhaalla heti huhtikuun alussa. Yleensä tämä hintataso saavutetaan vasta toukokuussa, sanoo Ojala. Yleensä kuluttajahinnat reagoivat viiveellä satotasoihin, mutta nyt hinnat on saatu kuluttajaystävällisiksi nopeasti.

Tuottajahinnat ovat tällä hetkellä alle euron kilolta, mikä on noin 30 senttiä alle ajankohdan normaalihinnan. Ojalan mukaan koko kauden myynti ratkaisee, onko tilanne viljelijän kannalta hyvä vai huono. Mitä tasaisempaa tarjonta on ympäri vuoden, sen parempi. Ojalan mukaan kasvustot eivät kestä samaa satotasoa koko kesän ajan, joten jossain vaiheessa sadot alkavat laskea.

Myös tomaatin arvellaan muistavan aurinkoisen kevään

Kurkku on nykyään ympärivuotisesti Suomessa viljeltävä vihannes, mutta sen kulutuksen huiput ajoittuvat yhä huhti–heinäkuulle. Tämä johtuu Ojalan mukaan siitä, että kurkun viljelyyn käytettävästä 76 hehtaarista vain 20 hehtaaria on ympärivuotista viljelyalaa. Lisäksi valon määrä vähenee ja kevään uudet kasvustot vanhenevat syksyn mittaan.

Ojala arvelee, että aurinkoinen sää vaikuttaa myönteisesti myös tomaatin satomääriin. Vaikka tomaatin rytmi tulee neljä viikkoa kurkusta jäljessä, tomaatin muisti on pitkä auringonvalon suhteen. Siten myös kotimaista tomaattia alkaa huhtikuussa olla yhä paremmin saatavilla. (Finfood)