Timo Taulavuori aloitti Helsingin tukkutorilla

Kotimaiset Kasvikset ry:n toimitusjohtajana vuodesta 1999 ollut Timo Taulavuori aloitti tammikuun alussa uudessa toimessaan Helsingin kaupungin tukkutorin toimitusjohtajana.- Tukkutori on kummajainen kaupungin organisaatiossa. Se on yksi virasto 25 muun viraston joukossa, mutta toimintatavaltaan se on kovin erilainen. Tukkutori tarjoaa toimintaympäristön 140 yritykselle, joista kymmenkunta on hedelmä- ja vihannesalan yrityksiä, suurimmat ovat Veikko Laine Oy ja Vihannespörssi Oy, kertoo Taulavuori.

Taulavuori sanoo, että Kotimaiset Kasvikset ry:ssä työ oli mielenkiintoista ja monipuolista. – Hyvää ja positiivista palautetta saatiin. Negatiivista oli se, että valtion byrokratia lisääntyi. Rahoitus muuttui myös harkinnanvaraiseksi vuosimäärärahaksi, mikä estää pitkäjänteistä toimintaa. Se on huolestuttavaa, sanoo Taulavuori.

– Kotimaisuuden arvostus on viimeisen 10 vuoden ajan ollut huipussaan. Nyt eletään realisoitumisen aikaa. Nyt nähdään, kuinka arvostus toteutuu käytännössä. Horjuttavia tekijöitä on olemassa. Kun hintasota vallitsee, tekee kauppa päätöksiä eri perustalta kuin aikaisemmin, pelkää Timo Taulavuori.

Tukkutoria kehittämään

Taulavuoren mukaan suurkeittiöalalla kilpailutuspykälällä teknisesti rajoitetaan kotimaisten ostamista. – Kokonaistaloudellisesti olisi usein edullisempaa ostaa kotimaista, mutta kunnat joutuvat valitsemaan ulkomaisen vaihtoehdon.

Taulavuorella on visio Tukkutorin kehittämiseksi. – Sen tulee tarjota pienille ja keskisuurille alan yrityksille mahdollisuudet toimia tehokkaasti ja löytää asiakkaat. Tukkutorista voi tulla dynaaminen elintarvikekaupan keskus.

– Tukkutorin imagoa on myös kehitettävä. Alkuperä- ja hygienia-asiat tulee yrittäjien kanssa yhteistyössä laittaa luotettavasti kuntoon. Alueelta toimitetaan vain laatutuotteita, niin kotimaisia kuin tuontituotteitakin.

Helsingin kaupunki on linjannut, että se pitää tukkutorin elintarvikekaupan alueena, vaikka se on lähellä keskustaa. Alueella on rakennusoikeutta. Tukkutoritoiminta alkoi Helsingin Hermannissa 1933 liha-alan toimintana. Vihannes- ja kukkatukkukauppa siirtyivät Kauppatorilta Tukkutorille 1950-luvulla.