Investointitukien saanti venyy jouluun

Suomi sopi EU:n kanssa käymissään 141-neuvotteluissa merkittäviä parannuksia puutarhaviljelijöiden investointitukiin. EU:n komissio on kuitenkin venyttänyt Suomen asetusluonnosten hyväksymistä.

Ylitarkastaja Hannu Porkola maa- ja metsätalousministeriöstä kertoo, että viimeisen tiedonb mukaan investointitukiehdotus lähtisi komissioon kierrokselle ja se kestää viikkoja. – Suomi pitää nyt nopeutta tärkeämpänä eikä pyritä enää vaikuttamaan esityksen sisältöön.

Porkola katsoo, että hyväksymiskierroksen jälkeen tarvitaan vielä valtioneuvoston asetuksen muutos ja sekin vienee pari viikkoa. – Jotenkuten on mahdollista, että TE-keskuksissa päästäisiin tekemään investointitukipäätöksiä vielä tämän vuoden puolella.

Tuki jopa 50-60 prosenttia

Viljeijöiden investointituet olivat hakukiellossa alkuvuoden ja toukokuun 24. päivänä niitä päästiin hakemaan. – Yhtään päätöstä tämän jälkeen jätetyistä hakemuksista ei ole voitu tehdä. Olisi mentaalisesti erittäin tärkeää, että välivuotta ei tulisi, vaan päätösten tekoon päästäisiin myös tänä vuonna, pohtii Porkola.

– Vuonna 2003 jätetyistä hakemuksista on tehty päätöksiä, mutta ne ovat olleet kielteisiä silloin kun uudet tukiehdot ovat olleet parempia. Viljelijät hakevat tukipäätöstä näin uudelleen uusien tukiehtojen mukaisesti, selvittää Hannu Porkola.

Kasvihuonetuotannossa tuotantorakennusten tuet nousevat 50 prosenttiin ja nuorilla 60 prosenttiin. Samoin 141 artiklan mukaista varastointitukea saavien puutarhakasvien varastoinvestointien tuki on 50 tai 60 prosenttia. Myös puutarhatilojen sadonkorjuukoneet nousevat samoihin tukiprosentteihin. Tukiprosentti on laskennallinen ja se koostuu avustuksesta ja korkotuesta.

(Katso lisää Puutarha-Sanomat 7/2004)