Ruokakori.fi tuo lähiruokaa ammattikeittiöihin

Ruokakori.fi -tilausjärjestelmä saattaa yhteen ammattikeittiöt ja pienet elintarvikeyritykset. Kymenlaaksossa kokemukset kertovat, että tilausjärjestelmä voi avata uusia kanavia paikallisille elintarvikeyrityksille.

Kymenlaakson Elintarvikeyrityspalvelut -hankkeen projektipäällikkö ANU KOVEROLAN mukaan Ruokakori.fi lisää tietoa pienten elintarvikeyrittäjien tuotteista. — Lähiruuan käyttäminen ravintoloissa ja muissa suurtalouskeittiöissä on ainakin Kymenlaakson alueella ollut tähän mennessä varsin vähäistä ja siksi Ruokakori avaa mahdollisuuksia uusille asiakassuhteille, ProAgria Kymenlaaksossa toimiva Koverola toteaa.

Koverola uskoo, että lähiruualle löytyy tilaa myös kaupunkien ja kuntien ruokahuollossa. Se vaatii tahtoa päätöksenteossa, mutta kun resurssit mahdollistavat lähiruokatuotteiden käyttämisen, ovat tuotetiedot ja tilausmahdollisuus Ruokakorin kautta jo olemassa. — Toivoisin, että päättäjätaho suhtautuisi ruokahankintoihin mahdollisuutena vaikuttaa elinympäristönsä elinvoimaisuuteen, sanoo Koverola.

Ruokakori.fi säästää yrittäjän aikaa

Ruokakorissa tuotevalikoimaan voi tutustua samassa paikassa ja hoitaa tilaukset helposti asiakkaalle sopivana ajankohtana. — Yrittäjät taas säästävät aikaa markkinoinnin ja myynnin tapahtuessa ilman henkilökohtaista myyntityötä vaiheessa, jossa tuotteet ovat jo asiakkaalle tuttuja, Koverola mainitsee.

Koverolan mukaan Ruokakori.fi toimii toistaiseksi lähinnä tietoväylänä. — Tilaukset kääntyvät välittömästi negatiiviseksi markkinoinniksi, jos tuottaja ei reagoi tilaukseen tai taustalla ei ole toimijaa sekä logistiikkaa, jonka kautta tiedon välitys muuttuu käytännön toiminnaksi, muistuttaa Koverola.

Kymenlaaksossa avuksi suunnitellaan palvelua, jonka kautta tuotteet liikkuisivat Ruokakori.fi-tilauksen jälkeen asiakkaille yhteisesti samalla autolla. Laskutuskin tapahtuisi yhteisellä laskulla.

Maistuvaa Kymenlaaksosta kertoo perinteisistä tuotteista

Päätavoitteena Kymenlaakson Elintarvikeyrityspalvelut -hankkeessa on paikallisen elintarvikeyrittäjyyden kehittäminen. — Vuonna 2003 alkaneessa jatkohankkeessa lisätään paikallisten elintarviketuotteiden tunnettuutta Kymenlaakson alueella, Koverola selvittää. — Maistuvaa Kymenlaaksosta –brandin toivotaan tulevan kymenlaaksolaisille tutuksi vähittäiskaupoissa, messuilla sekä ravintoloiden valikoimissa ja vahvistavan mielikuvaa perinteisistä, kotimaisista ja turvallisista tuotteista.

Koverolan mukaan Ruokakori.fi on suuri edistysaskel kasvua hakeville yrityksille. — Kymenlaakson maaseudun pienyrityksiltä löytyy monia erinomaisia tuotteita, Koverola toteaa ja luettelee esimerkeiksi pienjuustolat, lihan jatkojalostajat, viinitilat, mehustamot, myllärit sekä myllytuotteiden jatkojalostajat.

Yritykset voisivat palvella nykyistä laajempaakin asiakaskuntaa mutta sijainti pitkien matkojen päässä maaseudulla tuo haasteita. Markkinoinnin ja toimitusten hoitaminen vie yrittäjältä aikaa tuotannosta, joka on yritysten ydinosaamista. — Yhteistyö ja verkottuminen muiden yrittäjien kanssa on suuri haaste, joka säästäisi yrittäjän aikaresursseja ja mahdollistaisi uusille markkinapaikoille laajentumisen, Koverola tiivistää.

Valtakunnallista tilausjärjestelmää tarvitaan

Finfood – Suomen Ruokatieto ry:n ja Viikki Food Centren kehittämä Ruokakori.fi tarjoaa elintarvikeyritykselle nopean ja tehokkaan kanavan markkinoida tuotteitaan ravintoloille, suurtalouksille ja elintarvikkeiden jatkojalostajille.

Pienen elintarvikeyrityksen kilpailukykyä rajoittavat useimmiten pääoman puute sekä liian vähäinen asiakasmäärä markkina-alueella. Järjestelmän avulla pienyritys voi laajentaa markkina-aluettaan esimerkiksi pääkaupunkiseudulle. — Maakunnissa on tarvetta valtakunnalliselle tilausjärjestelmälle, kertoo markkinointikoordinaattori LEENA HÖYSTI Finfoodista. Sekä yrittäjät että ammattikeittiöt ovat kiinnostuneita. Toiminta käynnistyy kuitenkin pikkuhiljaa, ja ainakin yrittäjiä tarvitaan mukaan vielä enemmän.