Puutarhayritysten määrä vähentynyt

Puutarhayrityksiä oli viime vuonna 6 910 eli 2 800 vähemmän kuin 20 vuotta sitten. Samana aikana puutarhakasvien viljelyssä ollut pinta-ala on lisääntynyt noin 6 500 hehtaarilla ja kokonaisala on tällä hetkellä 17 800 hehtaaria. Tiedot ovat Tiken (Maa- ja metsätalousministeriön tietopalvelukeskuksen) juuri valmistuneesta Puutarhayritysrekisteristä. Rekisterissä on tilastoja sadasta yleisimmästä myyntiin viljeltävästä puutarhakasvista 20 vuoden ajalta.

Avomaalla marjat vallanneet alaa
Vuodesta 1984 alkaen muutokset ovat olleet suurimpia marjanviljelyssä. Marjanviljelyn kokonaisala on lähes kaksinkertaistunut. Vuonna 2003 marjoja viljeltiin 7 060 hehtaarilla. Kaikkien marjojen viljelyalat punaherukkaa lukuun ottamatta ovat kasvaneet vuodesta 1984, ja marjalajisto on monipuolistunut.

Hedelmien viljelyalat ovat kasvaneet eniten EU-kaudella, noin 200 hehtaarilla. Nykyään hedelmiä viljellään reilulla 600 hehtaarilla.

Vihannesten viljelyala oli viime vuonna 9 020 hehtaaria, mikä on 20 % enemmän kuin 20 vuotta sitten. Puutarhayritysrekisteriin on vuosittain tilastoitu yli 30 vihanneslajin pinta-aloja ja satoja.

Ajankohtaiset amppelikukat kasvattavat suosiotaan
Kasvihuoneyrityksissä muutokset ovat olleet samansuuntaisia, mutta eivät yhtä suuria kuin avomaalla. Kokonaisala on kasvanut 20 vuodessa vain noin 10 %. Kasvihuoneviljelyssä oli viime vuonna 487 hehtaaria. Koristekasvit ovat lisänneet osuuttaan ja vihannesten viljelyala on pienentynyt. Kaikkiaan koristekasveja viljeltiin viime vuonna 175 hehtaarilla ja kasvihuonevihanneksia 275 hehtaarilla.

Yksi uusimmista kasvihuoneviljelyn tilastoinnin alueista ovat kesäkukka-amppelit, joita seurataan joka toinen vuosi. Vuodesta 2001 vuoteen 2003 ryhmäkasvien kokonaistuotanto lisääntyi kolmisen prosenttia, mutta amppelikasveilla kasvua oli peräti 20 %. Vuonna 2003 tuotettiin ryhmäkasveja 44,7 miljoonaa kappaletta, joista amppelikasveja oli 2,1 miljoonaa. Suosituimpia amppelikasveja ovat petunia, orvokki, lobelia ja pelargoni.

Puutarhayritysrekisterin tiedot kerätään kerran vuodessa kaikilta puutarhatuotantoa myyntiä varten harjoittavilta yrityksiltä pääosin postitse. Viime vuonna kyselyjä lähetettiin kaikkiaan 7 858. Tuotantolukuja on saatavilla avomaan- ja kasvihuonevihanneksista, marjoista, hedelmistä, koristekasveista, viljellyistä sienistä ja taimitarhaviljelystä. Juuri ilmestynyt Puutarhayritysrekisteri 2003 -julkaisu sisältää myös alueittaisia tietoja. Koko maan tiedot löytyvät Tiken verkkosivuilta osoitteesta tike.mmm.fi.