Kylmyys hidastanut kasvien kasvua koko maassa

Pitkä kylmä jakso on hidastanut kasvien kasvua ympäri maata. Kuurosateet ovat puolestaan haitanneet kylvöjen saattamista loppuun. Säiden lämmettyä kasvustot ovat vähitellen toipuneet ja ovat keskimäärin normaalissa kehitysvaiheessa. Lounais-Suomen saaristossa varhaisperunaa korjataan, mutta monin paikoin Itä- ja Pohjois-Suomessa perunan kylvöt ovat kesken sateiden johdosta.

Varhaisperunan nosto avomaalta on aloitettu Varsinais-Suomen rannikkoalueella noin viikko sitten. Kylmä sää on hidastanut kasvua, mutta halla on onnistuttu varsin hyvin torjumaan sadetuksen avulla. Muualla Etelä-Suomessa kasvustot muodostavat parhaillaan mukuloita eikä korjuuta ole vielä aloitettu. Varastoperuna on pääosin taimella ja tai tulossa taimelle.

Kesän ensimmäiset kotimaiset mansikat ovat kypsyneet harsolla suojatuissa kasvustoissa Lounais-Suomessa. Harsojen alla tuotetun mansikan satokauden arvioidaan kuitenkin alkavan tavanomaiseen tapaan juhannusviikolla.

Avomaalla mansikan kehitys on ollut hidasta. Se on aloittamassa kukintaansa Etelä- ja Keski-Suomessa, ja satoa lasketaan saatavan neljä viikkoa kukinnasta.

Lounais-Suomen herukkaviljelmät kärsivät pahoin toukokuun alun halloista. Keski-Suomessa herukat ovat päättämässä kukintaansa, mutta Pohjois-Suomessa kukinta on vasta alkamassa. Satoennusteita ei pystytä vielä antamaan, sillä viileä sää on pitänyt pölyttäjät pois kasvustoista.

Vadelman arvioidaan aloittavan kukintansa Lounais-Suomessa viikon kuluessa. Keski-Suomen korkeudella kukinnan odotetaan alkavan kahden viikon sisällä.

Omenasatoa liian aikaista ennustaa

Kesä- ja syysomenalajikkeiden kukinta on päättynyt Etelä-Suomessa ja Ahvenanmaalla. Myös talvilajikkeiden kukinta on pian päättymässä.

Hallat vioittivat paikoitellen pahoin kesä- ja syysomenoiden kukkia Lounais-Suomessa, joten satonäkymät vaihtelevat kovasti tarhasta toiseen. Sadon määrän ennustaminen on vielä liian aikaista, sillä pölyttymisen onnistuminen selviää vasta lähiviikkojen aikana.

Ahvenanmaan ja Lounais-Suomen kasvihuoneviljelmiltä on korjattu uutta satoa kiinankaalista, keräkaalista, avomaan kurkusta, rapeasta keräsalaatista, sipulista ja porkkanasta.

Myös Etelä-Suomen avomailta on korjattu viime viikolla ensimmäisiä kerä- ja kukkakaaleja sekä nippusipuleja. Juhannusviikolla varhaisvihannesten sadonkorjuun arvioidaankin olevan täydessä vauhdissa.